рвні цього року Радивилівська ОТГ ініціювала діалог з сусідами – Крупецькою та Козинською об’єднаними територіальними громадами. Точками перетину спільних інтересів стало соціальне обслуговування вразливих верств населення, а також охоплення інклюзивним навчанням дітей з особливими освітніми потребами. Як підсумок, у понеділок, 10 грудня, в залі засідань міської ради зібралися голови усіх трьох об’єднаних громад району – М.А.Карапетян, Ю.А.Костюк, В.В.Мошкун, аби поставити підписи під договором про подальше співробітництво у формі делегування виконання окремих завдань.

- Одним із найбільш дієвих  правових інструментів, що створений на підтримку громад, які пішли шляхом децентралізації та дозволяє об’єднувати їх ресурси для вирішення місцевих проблем, вважається  Закон «Про співробітництво територіальних громад».  Керуючись його нормативною базою, у Радивилівській ОТГ також було розпочато процес розробки відповідних договорів про міжмуніципальне співробітництво.  За ці місяці неодноразово відбувалися громадські слухання та необхідні консультації з усіма задіяними сторонами. Була утворена і робоча комісія, яка готувала зазначені проекти договорів. А вже остаточне рішення про міжмуніципальне співробітництво було прийняте радивилівською міською радою під час роботи чергової, 51-ї сесії, яка відбулась у п’ятницю, 7 грудня, - майже покрокову характеристику реалізації  проекту договору за участю трьох об’єднаних громад надав керуючий справами виконавчого комітету Радивилівської міської ради С.В.Гуща.

Отже, за підсумками цьоготижневої зустрічі, два договори про співробітництво було укладено між Радивилівською та Крупецькою ОТГ. Один із документів стосується забезпечення інклюзивною освітою жителів сусідньої громади шкільного віку з особливими потребами на базі уже утвореного інклюзивного центру в м.Радивилові. Інший  документ – щодо задоволення потреб у соціальних послугах мешканців вразливих категорій крупецької громади, що їх усі, кому це необхідно, зможуть отримувати на  базі Радивилівського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).  У свою чергу, за умовами договору крупецька громада зобов’язується співфінансувати ці статті видатків, у вигляді відповідних субвенцій в радивилівський бюджет.

Пропозицію Радивилівської ОТГ щодо спільної взаємодії у забезпеченні інклюзивним навчанням дітей та підлітків з особливими потребами підтримали і в Козині. Поставлені сторонами підписи означають, що у спеціалізованому освітньому центрі в м.Радивилові індивідуальні корекційні заняття проходитимуть і учні з особливими потребами, які проживають у населених пунктах Козинської ОТГ.  

Подібні договори про міжмуніципальне співробітництво  не лише розвивають ефективне партнерство громад-сусідів, яке дозволяє максимально повно задовольняти потреби населення у тих чи інших сферах життєдіяльності. Це ще й  можливість успішного залучення додаткових ресурсів в напрямках реалізації суміжних проектів, що стосуватимуться зазначених в документі положень, як від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, так і міжнародних донорів.