Про що "розповіли" оборонні бастіони Перенятинського замку?

Дата: 08.11.2018 11:47
Кількість переглядів: 1688

Фото без описуВперше в Радивилівській об’єднаній громаді проходила  класична археологічна розвідка: починаючи від понеділка,  поблизу Перенятина працювала група істориків-дослідників. Неподалік від сільської церкви, будівництво якої датовано 1670 роком,  відмінно збереглися залишки земляних валів середньовічного городища, що в далекому минулому слугували надійним форпостом його жителям. Тепер же становлять неабияку наукову цінність, бо здатні "дати відповіді"  на запитання, представники яких культур залишили свій слід  на Радивилівщині?

Очолив науково-дослідну експедицію представник Інституту археології НАН України, завідувач відділу реставрації Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк. До пошуків старовини були залучені студенти історичного факультету Рівненського державного гуманітарного університету, а також загальноосвітні заклади об’єднаної громади. Впродовж всього перебування археологів у Перенятині, у роботах їм допомагали педагоги та учні шкіл Підзамчого, Башарівки, Дружби, обох міських навчально-виховних комплексів.  Школярі мали, без перебільшення, унікальну нагоду - на власні очі побачити, наскільки цікаво про історію рідного краю здатна  "розповісти" земля. Знайдені в ході археологічних робіт артефакти – а це старовинна монета 17 століття із зображенням польського короля Яна Казимира, підківка від справжнього козацького чобота, давнє кресало а ще - чимало фрагментів древнього керамічного посуду  дозволили більш чітко сформувати історичну картину, представники яких культур жили тут кілька століть тому. Як, зокрема, був облаштований їх соціально-побутовий устрій. 

Три-чотири сотні літ тому,  на думку археологів, на цьому місці був розташований ще й великий замок, від якого, найімовірніше, і походить назва сусіднього з Перенятином села - Підзамче.

На місці проведення розкопок побували також в.о. старости Башарівського старостинського округу І.П.Крук, директор Підзамчівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, депутат міської ради Л.В.Воронко, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради І.М.Ковалевська, працівники історичного музею О.Шикало, А.Дузінська, волонтер Корпусу Миру США в Україні Тоні Фан. Зваживши те, наскільки добре в Перенятині зберігся оборонний вал, обговорили з науковцями можливість навіть спорудити у його межах інфраструктурний осередок, який би став туристичною перлиною громади та засвідчував історично насичене минуле нашого краю.

Кілька днів кропіткого занурення в земну товщу, багатогодинні пошуки  дорогоцінних свідчень про різні нашарування часу, і науковці зробили перші висновки. Їм вдалось віднайти доволі таки цікаві артефакти 17 століття, до того ж пощастило натрапити  на шар ґрунту, де були присутні навіть матеріали початку нашої ери. А це вже ранній залізний час (2-4 століття н.е.) і ранньослов’янська культура ( 7-8 століття).

По закінченні робіт археологи обіцяють підсумувати проведені у Радивилівській громаді дослідницькі роботи, які були ініційовані міським головою М. А. Карапетяном, Центром відродження Волині, державним підприємством «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» та Інститутом археології НАН України, розлогою презентацією.

А місцеві музейники очікують, що всі ці наукові напрацювання про перенятинські знахідки будуть ретельно задукоментовані, що є надзвичайно важливим кроком у збереженні історичної спадщини нашого краю.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних