Як формувати ОТГ довкола райцентру?

Дата: 07.09.2018 16:55
Кількість переглядів: 756

Фото без описуДосвід з цього питання делегації за участю міських та сільських голів, секретарів рад, депутатів Костопільського та Березнівського районів з’їхалися вивчати у Радивилівську міську раду. Сьогодні у залі засідань проходив семінар, який, за ініціативи Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування, ставив за мету допомогти з’ясувати переваги життя у об’єднаній громаді тим, хто ще досі зважує всі «за» і «проти»…  Після офіційного відкриття заходу про децентралізацію, як вона є, та з супутніми проблемами, на вирішення яких знадобилися чи не найбільші управлінські ресурси, гостям розповів голова Радивилівської ОТГ М.А.Карапетян. Перш ніж стати одним цілим із п’ятьма сільрадами, у міській раді скрупульозно розглядались перспективи, які є на тій чи іншій території, не один день було витрачено і на вивчення їх фінансового потенціалу. Адже далі треба було підтверджувати перед людьми власну менеджерську спроможність. А це означає обіцянки доводити виконаними справами. Вже за ці два роки, очолюючи більш як шістнадцятитисячну об’єднану громаду, хоча й вдалося немало, але й було не без труднощів, був відвертим з присутніми Микола Аракелович. На запитання із аудиторії «З чого почали роботу одразу після об’єднання?» радивилівський міський голова ні секунди не вагався з відповіддю: звісно, із села. Адже саме жителі сільської місцевості чи не найбільше надії покладали на адміністративно-територіальну реформу, очікуючи хоча б мінімального поліпшення реального стану справ. Тож нині чимало сільських вулиць у Радивилівській ОТГ вже освітлюються, у закладах освіти взялись за активне оновлення матеріально-технічної бази, організовуються такі необхідні ремонтні роботи із заміни зношених вікон-дверей на енергоощадні, у школах-дитсадках споруджуються котельні на тверде паливо. У місті теж не без позитивних змін: добудований з реконструкцією сучасний дитсадок, надано допомогу у облаштуванні гемодіалізного центру при районній лікарні, придбано новеньку автовишку для потреб місцевого благоустрою. І цей перелік – далеко не повний.

Чималу увагу під час обговорення було зосереджено не тільки питанням передачі новоствореним громадам більших повноважень, а й на потенційних джерелах наповнення місцевого бюджету. А от вирішальну роль у вирішенні бюджетної спроможності об’єднаної громади відіграє саме зацікавленість органів місцевого самоврядування у збільшенні цих самих надходжень у міську казну, наголосив М.А Карапетян. Роботу із організацією податків і зборів  ефективною можна вважати тоді, коли на території громади по-максимуму вдасться вивести «з тіні» нелегальний бізнес, а працедавців змусити офіційно реєструвати найманий персонал. Важливим є і питання адміністрування своїх податків – це основа з основ життя і успішної роботи органів місцевого самоврядування. Що це регулювати, на місцях поки що в очікуванні необхідних змін у законодавстві.

Фото без опису

Після більш як двохгодинного діалогу учасники навчального з’їзду ознайомилися з роботою об’єктів соціальної структури, які функціонують у громаді. Відвідали, зокрема, Радивилівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок)№2 «Усмішка» комбінованого типу, міський НВК «школа№2-ліцей», територіальний центр соціального обслуговування, Немирівську ЗОШ І-ІІІ ступенів після проведення там повної реконструкції покрівлі та санвузлів, а також Башарівську та Підзамчівську школи.

- Рівненський центр розвитку місцевого самоврядування регулярно влаштовує такі візити з обміну досвідом, - зауважив радник з питань децентралізації Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Михайло Шелеп. – Адже у Радивилів сьогодні приїхали представники тих міських і сільських рад, які, так би мовити, допоки знаходяться на роздоріжжі… Щоб подивитися, як живе районний центр Радивилів у статусі ОТГ. Чи виграв він, чи програв. Костопільчани та березнівчани накопичують аргументи, щоб наблизитися до такого відповідального кроку, як об’єднання громад. Сподіваюся, що досвід радивилівців допоможе їм з висновками.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних