У Радивилівській ОТГ популяризуватимуть велорух: вперше  - у форматі Європейського тижня мобільності. На його реалізацію надійде здобутий грант в сумі 60 тисяч гривень. А починався шлях до успіху з участі у всеукраїнському проекті «Зелене світло для велоруху в громадах».

Бути велосипедистом  - не тільки економно. Натискаючи на педалі, кожен із нас допомагає довкіллю, дає природі шанс потроху «реанімуватися» від забруднення вихлопними газами від сотень, тисяч автівок.  В тому, що еко-транспорт – рішення майбутнього, європейці демонструють і своїм співгромадянам, і країнам-сусідам. Корисну ініціативу з популяризації сталих видів транспорту, що покликана заохочувати керівників українських громад однаково уважно враховувати потреби пішоходів, велосипедистів та автомобілістів, щороку підтримують у понад двох тисяч міст і сіл Європи та світу. Тамтешня «веломанія» триває з 16 по 22 вересня. А потім трансформується в очікуваний результат: європейці дедалі активніше пересідають з приватних автомобілів – у автобуси чи метро. Або ж обирають поїздки на велосипедах.

Тепер і в радивилівських реаліях усім бажаючим роз’яснюватимуть про переваги сталих видів транспорту, дружніх до природи.

- Лише десять із заявлених по усій країні 42-ох  громад-учасниць стали переможцями конкурсу та отримають грант на суму 60 000 гривень, щоб провести на своїх територіях тематичні заходи в рамках «Європейського тижня мобільності-2018», - зазначив координатор даного проекту, заступник голови Радивилівської міської ради з гуманітарних питань Олександр Володимирович Пастух. – Від нашої громади також було сформовано проектну заявку, відповідно до якої ми й отримали переможний грант.

Цими днями у м.Києві відбулася підсумкова координаційна зустріч з представниками громад, які стали переможцями конкурсу. Фінальні уточнення з приводу того, як саме мають проводитися заплановані заходи у рамках євровелотижня, зі сторони Радивилівської ОТГ заслухали О.В.Пастух, заступник міського голови, О.М.Сиротюк, начальник відділу економічного розвитку міської ради, а також партнери з Рівненського університету водного господарства та природокористування, які допомагали нашій громаді на етапі розроблення проекту.

Отож, стартує тиждень велоруху в нашій громаді з 21 вересня. Це - масовий захід, націлений як на учнівство, молодь студентського віку, так і доросле населення, зауважив Олександр Володимирович. Календарем проекту передбачені різноманітні акції, конкурси, велозаїзди. У кількох школах проведуть "велогодини", де учням ширше розкажуть про безпеку поїздок на двоколісному транспорті. Популяризуватимуть велорух і через масові змагання, заплановано також велосипедну мандрівку до гори Красна в с.Дружба, велопробіг під гаслом «Сталий транспорт-чисте місто». Тематичний тиждень у Радивилівській ОТГ завершать оголошенням результатів конкурсу в соцмережах на тему «Я підтримую велорух у моєму місті» та нагородженням переможців. В рамках тематичного тижня Радивилівська міська рада готова впровадити ще один, доволі таки цікавий захід: організувати День без автомобіля. Проведення Європейського тижня мобільності в нашій громаді прагнуть повторювати щорічно, як гарну спортивну традицію. А щоб водії автівок охочіше пересідали на велотранспорт,  у перспективі – відповідні інфраструктурні вдосконалення: в Радивилові планують розробити мережу велопарковок та організувати пункт прокату велосипедів.

Наталка Янчин

Довідково: проект «Зелене світло для велоруху в громадах» підтримується Асоціацією велосипедистів Києва за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею, Швецією.