Від імені серця. Від імені пам’яті. Від імені життя…

Дата: 10.05.2018 14:34
Кількість переглядів: 638

Фото без описуВесна. Травень. Місяць пам’яті про Велику Перемогу- найвеличніше історичне свято, в якому смуток втрат перекривається безмірною радістю, тріумфом свободи й миру. З традиційними почестями у День перемоги над нацизмом в Другій світовій війні радивилівська громада склала шану сивочолим ветеранам, дітям війни. А також усі разом молилися за світлу пам'ять тих, хто ціною власного майбутнього заплатив за наше право вільно жити… Тих, чиї імена ми знаємо. І чиїх імен не віднайдено й досі, наголосив благочинний Радивилівського благочиння церков УПЦ о.В’ячеслав (Демчук) під час поминальної панахиди. У місті відбулася традиційна маніфестація та жалобний мітинг на Меморіалі Слави – місці, де вічним сном сплять загиблі солдати. Поминальне богослужіння на військовому кладовищі відслужили священики міського храму Святого Олександра Невського. Після хвилини мовчання на знак скорботи за загиблими захисниками, слова привітання громаді висловив і міський голова М.А.Карапетян:

  • Страшну ціну заплатив український народ за перемогу -  це мільйони загиблих і покалічених доль, рани, які не загоюються і досі. Як це не сумно, але  зовсім мало залишилося серед нас учасників війни: у всій об’єднаній громаді їх лише двоє. Це – жителі міста Іван Йосипович Дурда та Олексій Іванович Казмірчук. Усі разом щиро вболіваємо за те, щоб  свідки тих подій якомога довше залишалися серед нас. Без їхньої історії не було б нашого сьогодення. Продовжуймо наш святий обов’язок, щоб наповнити їхні життя нашою увагою й турботою, - наголосив він.

Уже ближче до вечора дев’ятитравневі заходи продовжилися у міському парку: там, посеред буяння весняного розмаю, було облаштовано відкриту сцену. Сценічний майданчик оформлений у вигляді фронтового бліндажу. Перед початком концертної програми, вже традиційно, учасники зразкового дитячого духового оркестру Будинку школяра (кер.Л.В.Тимощук) організували публіці музичний променад. Звучали попурі улюблених мелодій, в тому числі – і мотиви воєнних років. Смачно парувала солдатська каша, презентована з нагоди свята міським головою. Художні колективи Будинку культури -  а це дитячий вокальний ансамбль «Веселі нотки», народний аматорський ансамбль сучасної пісні «Лелія», хореографічні ансамблі «Соул-Арт», «Нюанс», «Калейдоскоп», вокалісти міського будинку культури Л.Федорчук, О.Кощук, М.Петровська, Я.Жолнович, А.Сірко, родинний дует Уляни та Тимофія Собчуків подарували містянам напрочуд чуттєвий і видовищний концерт пам’яті, від якого свято мужності й перемоги окропили сльози співчуття за мільйонами земляків, які не повернулись із  фронтів Другої світової. Щоб підростаюче покоління – а в парку зібралось таки чимало молоді – могло зрозуміти, чим жили фронтовики в той час, що переживали, як вижили і як любили, митці сцени зачитували їхні листи, нашвидкуруч написані рідним у польових умовах. Нині  таких, просочених болем, спрагою до життя і благанням про мир, у музейних архівах зберігається понад 8 тисяч. Урочисті мітинги та покладання квітів до обелісків Слави пройшли також у всіх старостинствах об’єднаної громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних