«А ми заспіваймо, забути не даймо, що слава козацька - жива!»

Дата: 31.10.2016 15:14
Кількість переглядів: 818

Справжніми ліками від осіннього смутку стала літературно-музична вітальня, організована для всіх містян дружнім, співочим ветеранським клубом «Надвечір’я» минулої неділі  у міському центрі дозвілля та мистецтв.

Погляд кореспондента категорично відвертий: якщо за вікнами – завіса з дощу, в глядацьких залах майже завжди напівпорожньо. Але, якщо творчий «вогник» організовують «надвечір’янці» - помітна зворотна тенденція: публіка з радістю поспішає в обумовлене місце зустрічі, дощить на вулиці, чи пронизує вітер. Звиклося, що за час, відведений для концертної програми, глядач отримує і хороші враження, і позитивні емоції, і душевне тепло від людей, які вже більш як два десятиліття виходять на сцену в українських одностроях і діляться не стільки своїм талантом, скільки душевним багатством,  щирістю сердець. За цей немалий проміжок часу вони настільки звикли одне до одного, настільки тісно згуртувалися, що самодіяльний колектив набув дещо більш ціннішого значення, ніж співочий ансамбль… Став, наче справжня міцна музична родина. Причепурившись, у стіни районної центральної бібліотеки поспішають «надвечір’янці» кожної неділі. Не тільки поспівати -  а й вилити душу.  Несуть у «Надвечір’я» свої сімейні  новини – про дітей-онуків… Хороші, чи не дуже… Наче ті пісні.  Мажорні або мінорні.

Наступного року мине чверть віку, як «надвечір’янці» вперше вийшли на сцену: щедру дату з дня заснування свого колективу, наче ювілейний день народження котрогось із «своїх» учасники клубу готують відзначати пишно, і з пісенним розмахом. Творчий наставник «Надвечір’я» Лариса Володимирівна Рукінова з особливим пошануванням відгукується про усіх, хто перебуває в клубі з самого початку його діяльності, а це представники чоловічого складу хору М.Г.Цап’як,  І.С.Семенюк, жіночого - Н.В.Пархоменко, вдячно називає імена тих, хто присвятив клубу усі ці роки свого життя, або долучився до його затишного кола зовсім нещодавно: І.В.Пастівничий (с.Лев’ятин), В.І.Філіпчук. А. Дремов. Всього у «Надвечір’ї» нині налічується  два десятки співаків. За ці роки вони впевнено завоювали популярність серед жителів нашої громади, стали улюбленим колективом, часто бувають на різноманітних приватних святкових подіях. Якщо треба - розвеселять ювіляра чи повіншують молодят.

В тому, що дзвінко лунає пісня на різноманітних концертах, урочистостях з нагоди державних чи професійних свят, весіллях, хрестинах чи ювілеях велика заслуга самобутнього музиканта, талановитого автора багатьох мелодій, акомпаніатора клубу М.Федорович.

Її тонке відчуття настрою, яким володіє примхлива Музика, дозволяє писати чудові мелодії на вірші місцевих митців слова. У співавторстві з Марією Володимирівною працювали Є.Гудима, Н.Вечорко, а ось тепер милує слух глядачів прекрасний творчий тандем М.Федорович з поетесою із с.Крупець Р.Хом’як.

Не спроста темою для недільного виступу «надвечір’янці» стала козацько-патріотична сюжетна лінія.  В такий спосіб співочий гурт вирішив підтримати дух козацтва. Адже останні події в Україні показують, що козаки - не просто якась данина традиції, це сучасність, це дух народу. В наш час, козак -  не той, хто одягнений у вишиванку й шаровари. Козак - це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу.

Сьогодні, через протистояння на Сході України, через  Майдан, козаків згадують часто, особливо їх відвагу і  бажання йти до кінця в битві за незалежну Україну та готовність боротися із загарбником ціною власного життя. І пісня, як не дивно, також в цьому помічниця.

У виконанні чоловічої та жіночої груп ансамблю прозвучали відомі багатьма: «Гарний козак, гарний», «Ой, чого ж ти почорніло», «За байраком байрак»,

«Вийшли козаки», «Козак гуляє весілля», «Гай зелененький», «Освідчення», «На крутій горі».

Особливо бурхливу підтримку глядачів отримала всім відома, жартівлива пісня «Служив козак у війську», виконана дуетом Г.Бардецької та М.Цап’яка, та «фірмове» виконання П. Сотнічуком ліричної «Місяць на небі».  З подякою за світлі, щирі емоції, подаровані артистами-аматорами, за їх прекрасний виступ від імені міського голови М.Карапетяна до «надвечір’янців» звернулась секретар ради І.Герасимчук. Побажавши колективу многих літ творчого неспокою та козацького здоров’я, вона висловила ідею, аби  подібні концерти організувати ще й  по сільських клубах об’єднаної громади. Тож тепер, є сподівання, цих талановитих, енергійних, душею молодих виконавців чекає ще більш щільний гастрольний графік. А на перспективу хочеться побажати «Надвечір’ю»  навідатися ще й  на відому телепрограму «Фольк-music», що транслюється на Першому національному. Адже є, чим дивувати, є, що заспівати. І чим не хороший подарунок до майбутнього ювілею?

Наталка Янчин 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних