Вишивали, кували, ще й млинцями частували!

Дата: 30.05.2017 12:07
Кількість переглядів: 1229

Фото без описуВперше гостем та учасником святкування Дня міста в Радивилові, яке відбулось в суботу, 27 травня, став Рівненський центр професійно-технічної освіти обласного центру зайнятості.

Впродовж вечора адміністрація, майстри виробничого навчання та слухачі проводили для міської молоді профорієнтаційні змагання, експрес-діагностику, аби допомогти визначитися, спеціалістом якої сфери діяльності їм краще стати у майбутньому. Глядацьку цікавість до наметового містечка, розгорнутого центром професійно-технічної освіти, де проходили різноманітні майстер-класи за професіями "Кравець", "Перукар", "Візажист", "Манікюрник", підігрівали ще й заманливі аромати вареного-печеного частування, апетитно викладеного для безкоштовної дегустації. Тож цілком прогнозовано, що беззаперечний аншлаг створився сааме біля отих підносів з традиційними українськими наїдками – млинцями, кулешем, узваром. Такий кулінарний презент радивилівцям та гостям міста влаштували умільці-слухачі, які освоюють професії "Кухар", "Кондитер", "Бармен".

А тим часом потріскувало вугілля у ковальському горні, а слухачі групи «Коваль ручного кування» разом із майстром виробничого навчання С.М.Торулею демонстрували радивилівцям призабутий з роками промисел. В давнину ця професія приваблювала до себе людей сильних і творчих, ковалі споконвіку були шанованими та затребуваними людьми в громаді. Кузня ж слугувала місцем зібрання чоловіків, де можна було не лише щось виготовити корисне для господарства, але й поспілкуватися без присутності жінок. Чи не тому біля горна вишикувалися, щоб і собі спробувати, як воно – кувати залізо, доки гаряче, здебільшого, місцеві хлопчаки.

  • Ковальської справи у Рівненському центрі профтехосвіти навчають сім місяців. За цей час виходять майстри, здатні творити із заліза справжні декоративні чудеса. Не тільки дрібне коване начиння виготовляють наші студенти, а й більш трудоємні вироби, такі як лавиці, хвіртки. І роблять це дуже професійно,  - знайомить нас із ремеслом, яке повертається з давнини та користується дедалі більшим попитом серед краян С.Торуля. На мій подив він зауважив, що не тільки чоловікам підкорюються залізо й молот: ковалями бувають й жінки, щоправда, виготовляють вони, здебільшого, невеликі сувеніри.

З непідробною цікавістю радивилівці приглядались до технік художнього плетіння виробів з лози, що їх демонструвала майстер виробничого навчання центру В.В. Волох. Барв та національного колориту виставці готових виробів додавав й оздоблений машинною вишивкою одяг: тонкощі виконання візерунків на сукнях та сорочках, які нині так полюбляють носити модниці, роз’яснювала майстер виробничого навчання групи "Машинна вишивка" Л.П.Давидюк.  

  • Тепер і Радивилівщина знає, що є такий потужний навчальний заклад, який може навчити будь-якої професії, - про основну мету приїзду чималої команди слухачів та майстрів виробничого навчання Рівненського центру профтехосвіти на урочистості з нагоди Дня міста розповіла Тетяна Новорок, заступник директора центру. – Нашу святкову презентацію ми розділили на два блоки: у профорієнтаційному, за допомогою тестування, наші спеціалісти допомагали  учнівській молоді міста не схибити, визначаючись, з чим пов’язати майбутній трудовий шлях. А другий блок – це, власне, спроба показати можливості нашого центру професійно-технічної освіти. Навчання здійснюється за груповою та індивідуальною формами. Заклад має 56 ліцензованих професій, на демонстрацію майстер-класів прибули ті, що користуються найбільшим попитом серед населення. Слухачами центру є громадяни, зараховані на навчання за направленнями міських, міськрайонних та районних центрів зайнятості і які навчаються за кошти  Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. В числі студентів також слухачі, направлені  на навчання за кошти підприємств, організацій, установ або фізичних осіб, учні випускних класів. До речі, цьогоріч у нашому центрі отримали свою першу професію близько ста випускників загальноосвітніх шкіл. Навчаючись, наші слухачі мають відкритий доступ до великої базою вакансій від працедавців усієї країни. Приємно відзначити, що влада вашого міста, чітко розуміє проблеми зайнятості молоді: про це, власне, й свідчить запрошення до Рівненського центру зайнятості організувати виїзну презентацію професій, які б допомогли жителям Радивилова успішно працевлаштуватися, в тому числі -  й відкрити власну справу, створити нові робочі місця. Бо проблема зайнятості населення - одна з першочергових для будь-якого населеного пункту.  

Наша довідка: у навчальному закладі здійснюється професійно-технічне навчання, перепідготовка та підвищення кваліфікації за 56 професіями та майже 140 напрямами. Можливе також навчання на короткотермінових курсах цільового призначення з оволодіння новою технікою, технологіями, програмним забезпеченням тощо. Після закінчення навчання за ліцензованими професіями випускникам присвоюється відповідна кваліфікація, розряд (категорія, клас) і видається свідоцтво про освіту державного зразка. Перевагами навчального закладу є стислі терміни навчання; навчання без перерви на канікули; комфортна атмосфера для людей різного віку; навчання, наближене до місця проживання; можливість навчатися за індивідуальною формою; максимальне врахування вимог роботодавців; висока ймовірність працевлаштування; впровадження новітніх виробничих та навчальних технологій. Центр забезпечує проживання слухачів під час професійного навчання у комфортабельному гуртожитку готельного типу.

Наталка Янчин



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних