Година тематичного спілкування відбулась у середу, шостого грудня, в  міській центральній бібліотеці. За «круглим столом» проблему попередження підліткових правопорушень обговорювали старший інспектор з ювенальної превенції, капітан поліції Радивилівського відділення поліції В.С.Кузьмич, начальник відділу Радивилівського бюро правової допомоги М.Ю.Поволоцька, учні першого курсу професійно-технічного ліцею.

Злочинцями не народжуються... На протиправний шлях стають через певні життєві обставини. І, нерідко, оті перші сигнали майбутніх протиріч із законослухняністю проявляються вже в ранньому шкільному віці. «Троє учениць по-звірячому побили ровесницю», - одне із нещодавніх повідомлень з життя українських школярів, яке свідчить: молодіжна злочинність у рівному співвідношенні -  актуальна та болюча проблема нашої сучасності. Чисельність дітей та підлітків з порушенням норм поведінки щороку зростає. Ряди у так званих «групах ризику» поповнюють школярі та студенти, призвичаюючись до раннього  алкоголізму, наркоманії, навіть проституції. Важко перерахувати всі причини, які штовхають зовсім юних осіб на порушення закону. Непокоїть інше: оступившись одного разу, багато хто продовжує вести асоціальний спосіб життя. Насилля щодо інших стає нормою.

Вступним словом про порушення закону неповнолітніми, особливості молодіжної злочинності та про відповідальність, яка передбачена малолітнім злочинцям,  тематичну зустріч розпочав капітан поліції В.С.Кузьміч. Моделюючи різні життєві ситуації, начальник відділу Радивилівського бюро правової допомоги М.Ю.Поволоцька  розповіла, як підліткам й самим не стати жертвами злочинів.  Про те, що порушена тема і справді небайдужа запрошеним слухачам, свідчила їх активна участь у обговоренні, підлітки ставили питання, здебільшого, що стосувались самозахисту та відповідальності за рукоприкладство у конфліктах.

На завершення тематичного спілкування провідний бібліотекар читального залу Л.В.Рукінова підготувала учасникам «круглого столу» цікаві правознавчі вікторини та бліц-опитування. Впевнені відповіді вихованців професійного ліцею засвідчили їх обізнаність з питань захисту своїх прав. Попереду в кожного – довга життєва дорога. Головне – через байдужість, незнання або недбалість не зійти з неї на слизьку стежку. Адже, як знаємо, незнання закону не звільняє від відповідальності.

Наталка Янчин