Рішення виконавчого комітету №В/16 «Про роботу Радивилівської міської ради та її виконавчих органів у сфері забезпечення прав та матеріального забезпечення внутрішньо переміщених осіб в період воєнного стану на території громади»

Кількість переглядів: 133
Скликання: засідання 2022
Сесія: засідання 16/2022
Тип документу: Рішення виконавчого комітету
Дата: 25.11.2022
Номер документу: В/16
Назва документу: Про роботу Радивилівської міської ради та її виконавчих органів у сфері забезпечення прав та матеріального забезпечення внутрішньо переміщених осіб в період воєнного стану на території громади
Прикріплені файли:
  1. основний документ (0.04 МБ)

                                                                             

РАДИВИЛІВСЬКА МІСЬКА РАДА 

ДУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

Р І Ш Е Н  Н Я   

від  25  листопада 2022 року                                                                        № 155

 

Про роботу Радивилівської міської ради та її виконавчих

органів  у  сфері  забезпечення  прав  та матеріального

забезпечення  внутрішньо  переміщених осіб в період

воєнного стану на території громади

 

          Відповідно до ст.ст. 34, 40, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (із змінами); постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану»; постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини»; розпорядження Кабінету Міністрів України             № 204-р від 06 березня 2022 року «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”, заслухавши та обговоривши інформацію начальника відділу соціального захисту населення Радивилівської міської ради Катерини Наконечної, з метою підвищення ефективності роботи, вирішення питань щодо забезпечення прав та матеріального забезпечення внутрішньо переміщених осіб в період воєнного стану на території громадита враховуючи вимоги чинного законодавства, виконавчий комітет  Радивилівської міської ради

 

в и р і ш и в:

 

          1. Інформацію начальника відділу соціального захисту населення Катерини Наконечної про роботу Радивилівської міської ради та її виконавчих органів в сфері забезпечення прав та матеріального забезпечення внутрішньо переміщених осіб в період воєнного стану на території громади, взяти до відому (додається).

          2. Виконавчим органам Радивилівської міської ради здійснювати надання соціальних послуг, консультацій та інформування внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово знайшли прихисток у територіальній громаді.

          3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Олександра Пастуха.

 

 

 

Міський голова                                                     Микола КАРАПЕТЯН

 

 

 

2

Додаток

до рішення міськвиконкому

                      від   25 .11.2022  № 155                 

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

про роботу Радивилівської міської ради та її виконавчих органів

у сфері  забезпечення  прав та матеріального забезпечення

внутрішньо переміщених осіб в період воєнного стану на

території громади

 

 

          Сьогодні по всій території Україні проводиться соціальна робота, яка передбачає надання допомоги особам, які перемістилися з тимчасово окупованих територій або територій де ведуться активні бойові дії.

          Слід відмітити, що з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації (далі –РФ) на територію України мільйони людей були вимушені виїхати за межі своєї області, району, міста, села або навіть країни рятуючи своє життя.

          Починаючи з 24 лютого 2022 року до Радивилівської територіальної громади з різних областей України евакуювалося 2044 особи, які офіційно отримали статус внутрішньо переміщеної особи (далі - ВПО) відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (із змінами).

          Отримання статусу ВПО є однією з умов для отримання грошової допомоги від держави та міжнародних організацій.

          На території Радивилівської територіальної громади грошову допомогу від держави отримує 1525 ВПО, найбільша кількість заяв на отримання грошової допомоги була прийнята у квітні місяці, а це більше 900 заяв.

          Допомога для внутрішньо переміщених осіб з державного бюджету надається відповідно до Порядку використання коштів державного бюджету для надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332.

          За березень – квітень 2022 року допомогу отримували люди, які перемістилися тимчасово з окупованої   території   у  Автономній  Республіці Крим і м. Севастополя, а також з територій активних бойових дій, а саме Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Київ відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 204-р від 06 березня 2022 року «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”, отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб і які звернулися за наданням допомоги до            30 квітня 2022 року включно (крім того малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника, у разі звернення за наданням допомоги до 15 травня 2022 року отримували допомогу починаючи з березня 2022 року), особи, які станом на             01 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу, таким особам допомога була призначена автоматично, без подання додаткової заяви.

          Починаючи з травня 2022 року , грошова допомога від держави надається ВПО:

 

3

 

          які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій ;

          - у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 року інформаційне повідомлення на відшкодування втрат через Дію або які в будь-який час підтвердили відповідний факт документом, виданим органами місцевого самоврядування або ДСНС або Нацполіції.

          Право на отримання допомоги мають також особи, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року у разі їх повторного переміщення з тимчасово окупованої території РФ території України, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) після 24 лютого 2022 року. Такі особи мають за новим місцем проживання звернутись до уповноваженого органу за отриманням довідки та подати заяву на призначення допомоги на проживання.

          Допомога ВПО надається щомісячно з місяця звернення на весь період введення воєнного стану плюс один місяць після його припинення чи скасування. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

          Розмір допомоги для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць, для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

          На території Радивилівської громади ВПО були тимчасово розміщені (поселені) у приватні сектори (житлові будинки) осіб, які виявили бажання розмістити у своїх житлових приміщеннях ВПО. Відомості щодо таких приміщень, доступних для безоплатного розміщення у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, вносяться до вебресурсу "Прихисток" або подається така інформація до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві держадміністрації, відповідної військової адміністрації (далі - уповноважені органи). На підставі поданих відомостей уповноважені органи формують перелік житлових приміщень, доступних для безоплатного розміщення ВПО у відповідній адміністративно-територіальній одиниці.Наявність відомостей про житлові приміщення у зазначеному переліку не є обов'язковою умовою отримання компенсації особами, що розмістили ВПО.

          Право на отримання компенсації відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану», надається: фізичним особам - громадянам України; власникам житла, або їх представникам, наймачам (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцям, які прийняли спадщину для покриття витрат; особам, які  безоплатно розміщували у своїх приміщеннях ВПО.

 

4

 

          Важливою умовою є те, що компенсація надається за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги. Факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, підтверджує своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.

          Компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується за рахунок коштів державного бюджету (зокрема, резервного фонду бюджету), коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, іноземних держав та міжнародних організацій у вигляді благодійної, гуманітарної та матеріальної допомоги, а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та громадських об’єднань, інших не заборонених законодавством джерел у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами.

          Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану», відповідальними працівниками Радивилівської міської ради починаючи з квітня 2022 року приймалися заяви з усіма необхідними документами від осіб, які виявили бажання розмістити у своїх житлових приміщеннях ВПО. З квітня по жовтень було прийнято – 534 заяви від осіб, що розмістили ВПО, на загальну суму 674296,34 тис.грн., з них: з державного бюджету було виділено та виплачено по серпень місяць 140063,91 тис.грн., решта сума коштів на виплату компенсації особам що розмістили ВПО виділялася міжнародними організаціями, а саме Товариством Червоного Хреста. Починаючи з вересня 2022 року платником компенсації особам що розмістили ВПО є Товариство Червоного Хреста. Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи, з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік ВПО відповідним органом.

          Компенсація особам, що розмістили чотирьох і більше внутрішньо переміщених осіб, а також осіб з інвалідністю, осіб старше шістдесяти років, одиноких матерів, членів багатодітних сімей, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, інших вразливих груп населення, виплачується за рахунок наявних коштів міжнародних організацій, благодійних організацій та громадських об’єднань в рамках домовленостей, узгоджених з Мінрегіоном.

          Всього жителі Радивилівської територіальної громади безоплатно розмістили у своїх житлових будинках 1703 ВПО.

          Окрім державної допомоги внутрішньо переміщені особи, які тимчасово проживають на території громади можуть отримати гуманітарну допомогу від благодійних організацій. Варто відзначити, що Радивилівська міська рада з метою надання благодійної допомоги для внутрішньо переміщених осіб співпрацювала з Благодійною організацією "Мальтійська служба допомоги України"; «Міжнародний штаб допомоги українцям»; «Асоціація малих міст України»; «Фонд міжнародної солідарності»; «Благодійний фонд Вільних та небайдужих WorldCentralKitchen»; «Волинський ресурсний центр».

          У серпні 2022 року в Радивилівській територіальній громаді в міській бібліотеці  здійснювався прийом заяв від ВПО на грошову допомогу від чеської гуманітарної організації «Людина в біді». Важливою умовою було те, що перевага на отримання даної допомоги надавалася найуразливішим особам з числа ВПО.

5

         

          Також, варто зауважити, що на території громади безпосередньо прийом заяв від ВПО здійснював Благодійний Фонд «Рокада» (далі – БФ) за сприяння Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Метою Фонду було надати соціальну, психологічну, юридичну підтримку ВПО, а також забезпечити предметами, які допомагають облаштувати спальне місце: матрац, ковдра, подушка. При видачі спального приладдя  БФ «Рокада» надає перевагу вразливим категоріям населення та особам, які евакуювались в Рівненську область.

          В рамках благодійного європейського проєкту "ШЕЛТЕР" у громаді було роздано гуманітарну допомогу постраждалим внаслідок повномасштабної воєнної агресії РФ, які раніше отримали прихисток і проживають у Радивилівській громаді. Наборами продуктів харчування, медикаментами та засобами гігієни першочергово забезпечили переселенців соціально-незахищених категорій, йдеться про дітей-сиріт, одиноких матерів, осіб з інвалідністю, тощо. Набори закуплені завдяки Фонд Східна Європа та FondationdeFrance. З волонтерами "ОПОРИ" у день видачі співпрацювали фахівці Радивилівського міського центру соціальних служб. Гуманітарну підтримку отримала 31-а сім’я ВПО громади.

          У Радивилівській територіальній громаді здійснювалася видача благодійної продовольчої допомоги – консервованої каші зі свининою, борошна та гороху. Дана допомога надавалася особам з числа ВПО, які фактично проживають на території громади.

          З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України Радивилівським міським центром соціальних служб здійснено оцінку потреб 70  сімей ВПО, в яких виховується 128 дітей. Даним сім’ям надано 196 індивідуальних консультацій. Одна сім’я, в якій виховуються двоє дітей з інвалідністю перебуває під соціальним супроводом, даній сім’ї надано 15 індивідуальних консультацій. 25 дітей із числа ВПО отримали подарунки від благодійної організації ЮНІСЕФ, а 16 дітей із даної категорії відпочили в таборі денного перебування, який діяв при Радивилівському міському Будинку культури. Також, Радивилівським міським центром соціальних служб дітям із числа ВПО роздано 170 подарунків під назвою «Сумка самарянина».          

          З 24 лютого 2022 року по 21 листопада 2022 року на облік дітей, залишених безбатьківського піклування в службі у справах дітей Радивилівської міської ради було поставлено 36 дітей, які прибули на територію Радивилівської громади без законних представників в супроводі родичів/знайомих. Батьки даних дітей залишились проживати в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) на тимчасово окупованій території. Усі 36 дітей були поставлені на облік дітей залишених без батьківського піклування та відповідно до п.31 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» влаштовано в сім’ї родичів/знайомих. З усіма родичами/знайомими були проведені профілактичні бесіди, зібрано відповідний пакет документів, проведено обстеження умов проживання.

          На території Радивилівської громади станом на 21 листопада 2022 року проживає 6 дітей, залишених без батьківського піклування в сім’ях родичів/знайомих. Із 36 дітей, які прибули в Радивилівську громаду без законних представників 28 повернулось до батьків/здійснили подальше переміщення.

 

6

 

   Службою у справах дітей Радивилівської міської ради з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію Українибуло надано гуманітарну допомогу 262 сім’ям різних категорій в яких виховується 554 дітей, з них 75 сім’ям ВПО, в яких виховується 119 дітей. Деяким сім’ям відповідно до потреб гуманітарна допомога надавалось декілька раз. Двом дітям з числа ВПО надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування відповідно до підпункту 11 пункту 24, 79 2 постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» та влаштовано під опіку/піклування родичів.

          Одну дитину з числа ВПО, якій надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування за сприянням служби у справах дітей Радивилівської міської ради влаштовано на навчання в ДНЗ «Рівненське ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі».

          Радивилівська міська рада і надалі працює у напрямку надання соціальних послуг, консультацій, інформування та гуманітарної допомоги ВПО, які тимчасово знайшли прихисток у територіальній громаді.

 

 

 

 

Керуючий справами виконавчого комітету                          Сергій ГУЩА


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних