ВІДКРИВАЮЧИ ЛЮДЯМ СВОЮ ПОЕТИЧНУ ДУШУ…

Дата: 24.07.2018 12:57
Кількість переглядів: 858

Фото без описуЯскравою та вельми пам’ятною в мистецькому житті нашої громади подією ознаменувався дощовий початок цього тижня. На запрошення місцевої авторки, члена Національної спілки письменників України Галини Олександрівни Гнатюк, у понеділок, 23 липня, Радивилів відвідали видатні представники української літератури з покоління вісімдесятників - поет і художник, лауреат Шевченківської премії Анатолій Іванович Кичинський (м. Херсон), а також поет, художник, бард, різьбяр та іконописець Микола Михайлович Тимчак (м. Дубно).

Попри дошкульну негоду, усі, кому небайдужі справжнє слово, гарна книга і високе мистецтво, зібралися у залі урочистих подій міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. На афішоване в соцмережах оголошення найпершими відгукнулися педагоги, директори шкіл, вихователі: люди, які закладають основу літературних смаків у підростаючого покоління.

- Тішуся тим, що вчительство Радивилівщини має змогу зустрітися одразу з двома дуже яскравими, непересічними гостями…Митцями, які однаково вправно володіють і словом, і пензлем,  -  звернулась у передмові до всіх, хто не побоявся добряче намочити парасолю, аби  приєднатися до сучасного мистецтва,  ініціаторка зустрічі, міська поетеса Галина Олександрівна Гнатюк. При цьому підкресливши: обидва літературні діячі  - з когорти тих щасливчиків, про кого ще кажуть «поціловані Богом не один раз». Бо, окрім того, що наділені вмінням торкатися своїм словом найпотаємнішого в людській душі – обоє професійно і талановито малюють. Творячи за мольбертом, вони наче вдихають душу у безлике полотно. Про це засвідчили колоритні відео демонстрації їх художніх робіт. Так, живописні твори, зокрема, Анатолія Івановича Кичинського, неодноразово ставали ілюстраціями його ж авторських збірок. А вражаюче вміння Миколи Михайловича Тимчака працювати з різцем і пензлем піднесло його роботи на височінь культурно-духовної спадщини краю: завдяки його багаторічній кропіткій праці відроджено також десятки духовних святинь Волині, Рівненщини і Тернопільщини.

Тому, під час арт-заходу, узагальненого назвою "Словом і пензлем», присутні не лише заслухали кращі авторські вірші, що вже зайняли свої почесні місця на сторінках друкованих видань за підписами М.Тимчака та А.Кичинського, а й відкрили для себе дивовижні відтінки їхнього світосприйняття, майстерно відтвореного у картинах. Кожна, без перебільшення, стала б пам’ятним та неординарним подарунком… Чи вишуканою інтер’єрною окрасою. Тому готові вироби можна було тут же і придбати.

…Коли слово поета стильне, летке, філігранне  - його неодмінно «коронують» різноманітні конкурсні комісії. Але найпершим, все ж, свою авторитетну оцінку має скласти читач. У випадку із Миколою Тимчаком та Анатолієм Кичинським – то ці імена на теренах нашої громади тільки примножуватимуть число симпатиків. Хоча б тому, що придбані окремими шанувальниками збірки надовго не залежуватимуться у домашніх бібліотеках, а передаватимуться з рук в руки. Такі проникливі вірші не можуть не вабити до читання…

Подібні зустрічі з людьми настільки непересічного таланту здатні надовго втримувати піднесене відчуття свята в душі. Насамкінець щиру подяку та своє пошанування талановитим літераторам висловила, зокрема, і начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Радивилівської міської ради Ірина Миколаївна Ковалевська, вручивши почесним гостям квіти. 

Наша довідка:

Анатолій Іванович Кичинський – поет, чиє обдарування виявилося дуже рано. Навчаючись ще в 5-ому класі, він пробує писати перші вірші. А вже з 17 років починається його творчий шлях. Талановитий автор є членом Національної спілки письменників України, Асоціації українських письменників, Міжнародної асоціації письменників і публіцистів та почесний член Національної спілки художників України. Анатолій Кичинський — лауреат літературних премій ім. Іллі Кулика (1977 р., за книгу "Вулиця закоханих дерев"), Павла Усенка (1983 р., за книгу "Землі зелена кров"), Бориса Нечерди (2000 р., за книгу "Жива і скошена тече в мені трава"), Тараса Мельничука (2012 р.) та Національної премії України ім. Тараса Шевченка (2006 р., за кн. "Пролітаючи над листопадом" і "Танець вогню").

Поет, до того ж, є автором текстів багатьох популярних пісень, які стали ковтком чогось нового, окрасою української естради:  "На відстані сльози", "Пливе над світом біла наша хата", "Підковане щастя", "Сама здогадайся", "Золота моя жінко…", "Накинь на плечі плащ", "Свічка».

Микола Михайлович Тимчак – один із найвідоміших митців нашого краю, автор і виконавець багатьох пісень. Учасник першого фестивалю «Червона рута» 1989 р., першого фестивалю української авторської пісні та співаної поезії «Оберіг-89» у м. Луцьку, Міжнародного  Шевченківського форуму «В сім'ї вольній, новій», 1989 р., фестивалю української поезії «Золотий гомін», 1990 р.,  Всесвітнього форуму українців 1992 року, був сценаристом, ведучим і автором-виконавцем пісень звіту Рівненської області у телепередачі «Сонячні кларнети». Як художник (живопис, графіка, скульптура) брав участь у ряді художніх виставок. Два його горельєфи: „Мамина осінь" та „Осінній лірик Волині Іван Верховець" закупив музей народної архітектури та побуту. Одне з живописних полотен автора присвячено 140-річчю перебування Т.Г. Шевченка на Дубнівщині. Микола Тимчак - член Національної спілки письменників України, лауреат літературних премій імені Валер'яна Поліщука, імені Миколи Островського та Авеніра Коломийця. Окремими виданнями вийшли збірки поезій: «Співаниця» (1987), «Сніги» (2005), «Посвіт любові» (2006), книга вибраних творів "Крила на вітрі" (2016), поема "Розкоп" (2018) книга прози (новели), «Визволи нас від лукавого» (2009), збірка для дітей, «Бавило» (2006); "Дарунок від Миколая" (2016).

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних