Не стихнути в пам’яті дзвонам Чорнобиля…

Дата: 27.04.2018 09:17
Кількість переглядів: 753

Фото без опису

…26 квітня 1986-го - день, що перетворився на всеукраїнський сум, загальнонаціональне лихо. Він залишився лиховісною, безлюдною плямою у вигляді 30-кілометрової зони відчуження на зболеному тілі України. І відтоді йде тужливе відлуння  про страшну трагедію, на яку обернулося використання людиною мирного атома. І жалобні панахиди об’єднують українську громаду по всіх містах і селах. На знак пам’яті про тих, хто пожертвував власним життям, вступивши у самий епіцентр ядерного смерчу. Заради того, щоб у безпеці могли жити майбутні покоління.

 

 

О 01:23 годині 26 квітня 1986 року трапилася найбільша техногенна катастрофа у житті людства - вибух на Чорнобильській АЕС. Понад 2,5 мільйона жителів України досі страждають від захворювань, набутих у результаті опромінення. Ця аварія світового масштабу спричинила опромінення радіацією 8,5 мільйона людей, 155 тисяч квадратних кілометрів виявились забрудненими. Радіація після аварії була у 30-40 разів вищою, ніж під час вибуху атомної бомби у Хіросімі. Понад 60 тонн радіоактивних речовин піднялись у небо. Гасіння пожежі після аварії. Після вибуху 4-го реактора почалась масштабна пожежа, горіло 800 тонн графіту. Пожежа забрала життя 31 людини. А загалом участь у гасінні взяли 240 тисяч чоловік. Чимало з них потім померли від спричинених надмірною дозою радіації хвороб. Вогонь вдалося зупинити лише 10 травня.

У епіцентрі тих трагічних подій тоді опинилося й чимало жителів нашого міста й району: йдучи виконувати наказ у саме пекло чорнобильської трагедії, ніхто із них тоді не замислювався про страшні наслідки тієї спецоперації - радіоактивний відбиток на усе життя. По сплину ось уже більш як трьох десятиліть, він все більш безжально нагадує ліквідаторам про дні в Чорнобилі виснажливими хворобами, передчасно їх забираючи із молодих років - у небуття.

У день  вшанування 32-х роковин аварії на Чорнобильській атомній електростанції, радивилівська громада, вже традиційно, зібралась у міському парку: на спільну молитву, щоб віддати данину пам’яті всім постраждалим та висловити вдячність за виявлені мужність та героїзм ліквідаторам. Представники влади поклали квіти до пам’ятного знака, що в на Алеї Слави, священики міського храму Святого Благовірного князя Олександра Невського провели поминальне богослужіння. Відверто - про наболіле із українських реалій, з чим нині доводиться мати справу всім, кого двічі на рік на державному рівні вшановують за героїзм, виявлений у зоні радіаційного опромінення, розповів  голова районної організації «Спілки Чорнобиль» Іван Миколайович Степанюк:

- На території району нині проживає 352 жителя, які є причетними до ліквідації наслідків аварії в Чорнобилі. З них 72 – це, безпосередньо, ліквідатори ядерного вибуху на 4-му реакторі. Минають роки, на жаль, кількість побратимів-ліквідаторі все меншає. Усіх їх переслідують хвороби, кожен день вимушено розпочинається з ліків. Глибоко вдячний радивилівським керівникам, які завжди з увагою вислуховують потреби нашої спілки. Хотілося б, аби і на найвищому державному рівні заслуги ліквідаторі чорнобильського лиха підтримували не лише на словах…

…Жалобні дзвони Чорнобиля цього дня згуртували довкола меморіальних заходів та тематичних годин пам’яті і учнівство загальноосвітніх навчальних закладів міста та всіх старостинствах об’єднаної громади. Зокрема, у Немирівці  старшокласники навідалися з квітами та словами подяки до односельців-ліквідаторів Демчини Василя Володимировича та Олійника Володимира Васильовича. А у Радивилівському історичному музеї було облаштовано тематичну виставку «Пам’ятаймо про Чорнобиль».Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних