Рішення виконавчого комітету №В/6 «Про стан утримання та виховання дітей в сім’ях опікунів, піклувальників та виконання покладених на них обов’язків»

Кількість переглядів: 1207
Скликання: засідання 2022
Сесія: засідання 6/2022
Тип документу: Рішення виконавчого комітету
Дата: 26.05.2022
Номер документу: В/6
Назва документу: Про стан утримання та виховання дітей в сім’ях опікунів, піклувальників та виконання покладених на них обов’язків
Прикріплені файли:
  1. основний документ (0.03 МБ)

 

                                                                                                                                   

РАДИВИЛІВСЬКА МІСЬКА РАДА 

ДУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ   РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від  26 травня  2022 року                                                                              № 57

 

 

Про стан утримання та виховання дітей в сім’ях

опікунів, піклувальників та виконання

покладених на них обов’язків

 

 

              Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про охорону дитинства», «Про основи соціального захисту бездомних та безпритульних дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей», Сімейного Кодексу України, Цивільного Кодексу України, Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866, з метою сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток, покращення стану утримання і виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях опікунів та піклувальників, прийомних сім’ях,  обговоривши інформацію начальника служби у справах дітей Радивилівської міської ради Олени ПІСАРЄВОЇ, з метою підвищення ефективності роботи, забезпечення належного рівня ефективного вирішення питань, враховуючи вимоги чинного законодавства, виконком Радивилівської міської ради

 

в и р і ш и в:

 

          1. Інформацію начальника служби у справах дітей Радивилівської міської ради Олени ПІСАРЄВОЇ про стан утримання та виховання дітей в сім’ях опікунів, піклувальників та виконання покладених на них обов’язків, взяти до відома (додається).

          2. Службі у справах дітей Радивилівської міської ради:

          - постійно працювати у напрямку забезпечення першочергового влаштування дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сімейні форми виховання;

          - взяти під особистий контроль питання дотримання вимог чинного законодавства щодо захисту прав дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

 

 

2

 

         

          - продовжувати проводити обстеження житлово – побутових умов дітей у сім`ях опікунів, піклувальників, прийомних сім`ях згідно графіків з метою забезпечення належного контролю за станом їх утримання та виховання;

          - здійснювати систематичне оновлення інформації про дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та інформації про громадян, які бажають взяти їх на виховання в ЄІАС «Діти»;

          - вчасно вносити зміни та інформацію про дітей під облікових категорій в ЄІАС «Діти»;

          - у рамках Дня усиновлення провести зустріч для суб’єктів соціальної діяльності, опікунів (піклувальників), прийомних та патронатних батьків з питань роз`яснення положень чинного законодавства щодо соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, прав та обов’язків осіб, які взяли на виховання таких дітей.

          3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  начальника служби у справах дітей Радивилівської міської ради Олену ПІСАРЄВУ.

 

 

 

 

Міський голова                                                               Микола КАРАПЕТЯН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Додаток

до рішення міськвиконкому

від 26.05.2022 № 57

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

про  стан  утримання  та  виховання  дітей в сім’ях опікунів,

піклувальників та виконання покладених на них обов’язків

 

 

           Служба у справах дітей Радивилівської міської ради, реалізуючи завдання законів України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про соціальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», забезпечує реалізацію в громаді державної політики з питань соціального захисту дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування.

На кінець 2021 року на первинному обліку служби у справах дітей перебувало 32 статусні дитини, з них 14 дітей - сиріт та 18 дитини, позбавлені батьківського піклування. Під опікою, піклуванням перебувають – 21 дитини, в прийомній сім’ї – 3, в дитячих будинках сімейного типу – 4, в закладах державного забезпечення – 3, 1 дитина - КП «Рівненський обласний спеціалізований центр реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи, порушенням психіки паліативної допомоги дітям» РОР. Загалом сімейними формами виховання охоплено 87.5 % дітей з під облікової категорії.

Службою у справах дітей забезпечується комплекс заходів щодо своєчасного виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування,  надання їм відповідного статусу. Упродовж 2021 року 6 дітей були влаштовані на тимчасове проживання в сім’ї родичів, встановлено статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 10 дітям, з них :    8 дітей влаштовані під опіку, 2 дитини в заклади державного забезпечення. За звітний період знято з первинного обліку 1 дитину, позбавлену батьківського піклування по досягненню повноліття.

Службою у справах дітей постійно здійснюється контроль за умовами утримання, навчання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів та піклувальників шляхом відвідування та обстеження умов проживання. Протягом звітного періоду щоквартально було здійснено виїзди в 11 сімей, де виховуються 14 дітей під опікою/піклувальнням, які проживають на території  Радивилівської територіальної громади. Також ведеться контроль за цільовим використанням коштів опікунами/піклувальниками; проводиться нагляд за дотриманням опікунами/піклувальниками чинного законодавства щодо збереження життя та здоров’я дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування опікуни щороку проводять медичні обстеження підопічних дітей.

4

 

Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» службою у справах дітей здійснюється захист житлових та майнових прав дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування, а саме, забезпечення своєчасного взяття дітей зазначеної категорії на квартирний облік. Всі опікуни/піклувальники поінформовані про необхідність  постановки на квартирний облік дітей, якщо вони не мають права власності або права користування житлом. По досягненню дитиною 16-го віку службою подається клопотання на житлову комісії про постановку на квартирний облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов. На сьогодні на квартирному обліку перебуває 7 дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування віком від 16 до 18 років та 5 осіб з числа дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років.   Протягом 2021 року прийнято 4 рішень виконавчого комітету Радивилівської міської ради про постановку на квартирний облік дітей, які не мають власного житла або на праві користування. Взагалі питання забезпечення житлом є досить гострим. Станом на 01.01.2022 року право власності на житло або його частку мають всього 2 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  право користування житлом мають - 17, взагалі не мають житла –13. По досягненню 18-ти річного віку дітям – сиротам, позбавленим батьківського піклування відділом освіти, туризму, молоді та спорту Радивилівської міської ради було здійснено виплату одноразової грошової допомоги 1 особі з числа дітей – сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також, наразі, є і проблемні питання, яким приділяється належна увага та необхідність вжиття заходів, а саме своєчасне оформлення спадщини після померлих батьків, оформлення судових рішень опікунами/піклувальниками щодо сплати аліментів батьками, які були позбавлені батьківських прав, вступ дітей у вищі навчальні заклади за пільговими квотами.

Спеціалістом служби щорічно готуються висновки про стан утримання, навчання та виховання дитини на основі інформації фахівців із соціальної роботи, класного керівника навчального  закладу  або  вихователя   дошкільного навчального закладу, сімейного лікаря та інших суб’єктів соціальної роботи. Аналізуючи стан утримання та виховання дітей в сім’ях опікунів/піклувальників та виконання покладених на них обов’язків, слід зазначити, що всіма опікунами Радивилівської територіальної громади забезпечуються належні умови проживання та виховання дітей, їх всебічний розвиток.

 

 

Керуючий справами міськвиконкому                                  Сергій ГУЩА

         

  


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних