Без млинця – не масниця, або Як радивилівська громада зиму проводжала

Дата: 20.02.2017 19:02
Кількість переглядів: 745

Фото без описуЗ народної скрині у нашу сучасність все впевненішим кроком повертається дзвінка Масниця (Масляна) - одне із найколоритніших обрядово-календарних свят у році.  Цієї неділі, у міському парку імені Т.Шевченка, відбулось багате на жарти, з відтворенням народних традицій та присмачене млинцями-пампухами свято Масляної, під час якого радивилівська громада влаштувала зимі імпровізовані проводи.

 «Масляна, Масляна, яка ж ти мала! Якби тебе - сім неділь, а посту – одна!»…  З поміж інших, цей вислів дуже влучно характеризує значимість Масляної в циклі календарно-обрядових  свят наших предків. Масляна не закріплена за певним днем в календарі, а відзначається впродовж останнього тижня перед Великим Постом. Укра­їнці готу­ва­лись до най­дов­шого і най­су­во­рі­шого з усіх постів, а тому, впродовж «сиропусного тижня»,  так його ще називали,  вже від­мов­ля­лися від м’ясної їжі. Ось тоді наста­вало справ­жнє свято моло­чних про­ду­ктів, що й дало назву цим дням. А за християнським значенням, тиждень Масляної  - це той сприятливий час, коли перед Великоднім постом вже дорослі діти йшли просити прощення у своїх батьків. Щоб родинне примирення проходило у більш сприятливій атмосфері, зав’язалася традиція накривати столи всілякими наїдками. 

 Прийшла Масляна «…з добром, з сиром, маслом, пирогом», і до нас, на Радивилівщину. Колоритне фольклорне свято, яке було організоване за сприяння Радивилівської міської ради, відбулось минулої неділі в парку імені Т.Шевченка. Всю громаду, як одну родину, запросили на гарну гостину під відкритим небом: з піснями, конкурсами, розвагами і, звісно, щедрим частуванням.  Підтримати призабуті нині українські традиції відзначення свята Масниці прибули і голова об’єднаної громади М.Карапетян, народний депутат від Дубенського виборчого округу О.Дехтярчук, в.о. старост сіл об’єднаної громади, працівники апарату та депутати міської ради, численні жителі та гості міста.

«Що ж то за прегарне свято вдалося!», - не скупилися на щедру похвалу усі, хто недільної днини завітав в обумовлене місце, в призначений час! І не було в тім жодного лукавства… Адже, звідусіль, куди лиш поглядом не кинь – родини з малими дітьми, молодь і люди літнього віку, всі між собою жваво спілкуються, частуються, підспівують, притупцьовують, співають, жартують, долонь для артистів не шкодують!

«Без млинців – не Масляна, без пирогів – не іменини», кажуть у народі. Тож завітала Масляна у радивилівські громаду, як то кажуть, за всіма встановленими правилами – несучи повні макітри, тарілки й підноси  рум’яних та круглих, як сонце, млинців, оладків, бокатих вареників! Столи, що їх наповнили усілякими смаженими-вареними-печеними наїдками місцеві господині, аж вгиналися від їстівного асортименту. Свої кулінарні вміння для безкоштовної дегустації якнайкраще проявили працівниці Радивилівської міської ради, адміністрації, Радивилівського НВК «школи№2-ліцею», вихованці Радивилівського професійного ліцею, а також творчі колективи сіл Башарівка, Немирівка, Підзамче, Гаї-Лев’ятинські. У барвистих хустках, примовляючи й приспівуючи, вигадливе жіноцтво закликало гостей куштувати традиційних млинців, пампухів, тертюхів, запашної юшки, узвару. На те  вона, Масниця, й жіноче (бабське) свято. Були й інші приємні несподіванки: у чималому казані укипав смачнючий куліш  - презент від народного депутата О.Дехтярчука, який навіть власноруч частував всіх охочих цим традиційним національним наїдком. Хто вже добряче попоїв, мав змогу помилуватися виставками робіт вихованців Радивилівського будинку школяра, розглянути виставку картин. А, тим часом, художні колективи міського  будинку культури, запрошені ансамблі, що діють при клубних установах нашої територіальної громади, так би мовити, вдарили в бубни: розгорнули на імпровізованій сцені вельми насичену культурно-дозвіллєву програму. Зокрема, продемонстрували дуже цікаве театралізоване обрядове дійство водіння Колодки у виконанні А.Комар, І.Тайструк, Г.Дмитрук, Я.Жолновича, В.Гладиша, А.Мудрика, М.Петровської. Місцевим артистам вдалось вельми колоритно передати настрій стародавнього українського свята Масниці, відтворити вже призабуті традиції.  А завдяки уміло підібраним конкурсам, з числа широкої глядацької аудиторії вдалось визначити кращих знавців приказок, найспритніших у естафеті з поїдання млинців, виявити власницю найдовшої коси (нею стала М.Тівон) та вусатого радивилівця з козацьким оселедцем (переміг Ю.Козлов). Усіх номінантів було нагороджено пам’ятними сувенірами. Подарунок отримали і найбільш активні глядачі концерту: на згадку про зустріч на Масляній та за гарячі оплески артистам  ведучі відзначили подружжя Анжеліни й Тараса Боярчуків.

Не забули і про ще одну давню, видовищну  традицію, з якою пов’язана Масляна, тож на завершення світа підпалили солом’яну Марену, що символізує наше остаточне прощання із затяжною зимою.

Наталка Янчин

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних