Цієї п’ятниці, біля пам’ятного знака борцям за незалежність України, що на міському кладовищі, з нагоди Дня Соборності  відбулися мітинг та поминальна панахида. Світлу пам'ять численних жертв, принесених українським народом на вівтар незалежності й соборності, вшанували молитвою  міський голова М.Карапетян, керівництво районної ради й адміністрації, вихованці Радивилівського професійного ліцею, міського НВК «школа№2-ліцей», представники трудових колективів організацій та установ, священики міських храмів УПЦ КП.

Проникливою передмовою заходу про історичну цінність Дня Злуки став виступ старшого методиста Радивилівського Будинку культури Г.Мирончук.

«Двадцяте століття залишило нам у спадок вершинні історичні події – до таких належить і дата 22 січня 1919 року, день, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Акт Злуки всіх українських земель у єдину українську державу. Під жовто-блакитним прапором єдино стали люди, різні за своїм походженням та освітою, майновим станом і звичаями. Їх об'єднало розуміння того, що тільки соборний народ є нацією. Ось чому цей день навіки вкарбувався в історію України великим національним святом.»

 Відзначати його – це наша суспільна потреба, згодом впевнено виголошували усі, хто мав можливість  короткого виступу після завершення поминального богослужіння та скроплення пам’ятного знака освяченою водою. Зокрема, в.о. начальника відділу освіти райдержадміністрації І. Киричук наголосив на важливості розуміння того, наскільки актуальні й нині ці події.  Мало хто проводить історичну паралель, а варто було б!  Майже сто років віддаляє нас від далекого 1919-го, коли  історичні постаті полярно різних політичних та світоглядних орієнтацій зуміли відкинути політичні амбіції, власні ідеологічні концепції, щоб домовитися про утворення єдиної й соборної  Української держави. А чи під силу сучасним політикам, які тільки те й роблять, що дбають про власні передвиборчі рейтинги куди більше, ніж про добробут та розквіт своєї держави, здійснити хоча б кволу спробу об’єднавчих дій?

Про те, що ці події навчають вчать нас  бути єдиними в думках про рідну державу, в бажанні зробити її успішною та процвітаючою, у своєму виступі передала учениця Б.Шевчук, учениця Радивилівського НВК «школа №1 гімназія»,а вже традиційно авторським ліричним рядком святкове зібрання завершив громадський діяч, міський поет Є.П.Гудима.

Наталка Янчин