«ТАМ, В АФГАНСЬКИЙ СТЕПАХ, ПРОШИВАЛИ НАВИЛІТ ЇМ ГРУДИ…»

Дата: 19.02.2018 17:40
Кількість переглядів: 738

Фото без описуМинуло 29 років, відколи закінчилась гібридна війна на території Афганістану. Збройний конфлікт, що тривав майже 10 років, сьогодні характеризують як несправедливий і найкривавіший.  Його жертвами стали, в тому числі, майже три з половиною тисячі українців.

Ця війна принесла горе і сльози у мирні родини. А ще - сотні похоронок, які приносили в Україну чорні птахи смерті. Їх дотепер свято бережуть осиротілі матері в солдатських альбомах своїх синів…

Не минули вони й нашого краю. Там, серед палючих пустель Афганістану, назавжди зупинилися серця, зокрема, і двох вихідців з Радивилівщини  – Володимира Стеценка та Миколи Мужилка. У ці лютневі дні наша громада знову об’єдналась у спільній молитві, вшановуючи пам'ять воїнів, які спіткнулись об кулі у далекім Афганістані, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок.

Відзначення чергової річниці, відколи афганську землю залишила остання військова частина зі складу обмеженого контингенту колишньої радянської
армії, розпочались із уроку мужності на тему «Солдат війни не обирає», який відбувся у актовій залі міського НВК «школа№2-ліцей» минулого четверга. Спогади про випробування війною, вогнем і кров'ю лягли в основу зустрічі, участь в якій взяли керівники об’єднаної територіальної громади, району, активісти громадських організацій, ветерани Афганістану, учні, педагоги, адміністрація школи. Шановним гостем зібрання став, зокрема, і колишній воїн-афганець, а нині – поет, дослідник, викладач дисциплін Радивилівського професійного ліцею В.Д.Ярмусь. Прозвучали його авторські рядки на військову тематику, у яких  - важкі солдатські історії, надиктовані кривавим афганським конфліктом. Як головне гасло заходу, прозвучало: ми повинні пам’ятати і тих, хто пережив ту страшну війну, і тих, хто не дожив, не доспівав, не докохав...

Після завершення художньої імпрези, у якій співмірно відобразились біль і сум Афганістану, відбулась офіційна частина зустрічі: воїнам-інтернаціоналістам було вручено відзнаки та пам’ятні подарунки. Ветеранів районної організації Афганістану вже традиційно привітала і Радивилівська міська рада. За активну громадянську позицію, вагомий внесок у військово-патріотичне виховання молоді та з нагоди 29-ї річниці виведення військ із Афганістану, міський голова М.А.Карапетян вручив подяки радивилівцям, які пройшли запилені фронтові шляхи Афгану - В.Д.Гаврищуку, В.Д.Ярмусю, В.В.Ковалику, В.В.Косянчуку, О.І.Бугайкіну, Ю.Я.Возному. Відзнаками Президента України – пам’ятними медалями «25 років виведення військ з Афганістану» воїнів-інтернаціоналістів Радивилівщини нагородив також районний військовий комісар О.Є.Шевчук.  

Ближче до обідньої пори пам’ятні заходи, пов’язані із річницею виведення військ з території Афганістану, продовжились у міському парку ім.. Т.Г.Шевченка. Тут, на Алеї Слави, відбувся традиційний заупокійний молебень за участю духовенства та хористів міського храму Святого Олександра Невського. До підніжжя пам’ятного знака воїнам-афганцям керівники об’єднаної громади та району поклали квіти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних