Як у Радивилівській громаді Масляну святкували

Дата: 12.02.2018 16:24
Кількість переглядів: 1552

Фото без описуСправжня народна забава, що зберегла свої давні традиції, пов’язані із проводами зими, відбулась у Башарівці.

Минула неділя вкотре засвідчила, що радивилівська громада – це громада щасливих людей. У нас якщо вітають – то від щирої душі, якщо співають – то на повен голос, якщо частують – то щедрою міркою! От і цьогоріч на святі Масляної господині-умілиці міста та старостинських округів об’єднаної громади продемонстрували вищий пілотаж у власних кулінарних здібностях, організувавши до запаморочення красиву презентацію всього їстівного, що тільки може побажати уява. На гостей чекали і пироги з вишнями та маком, вареники з сиром, картоплею та капустою, манили ароматами золотисті млинці, а поряд у макітрах аж підморгували апетитні пампухи. Гордовито красувались запашні короваї, помережані червоногарячими гронами калини. А поруч – щільні разки намиста із хрумких бубликів.  У пузатих казанах парували рибна юшка та чай, на правах господині першою частувала гостей добірна медовуха.  Як і минулоріч, смачний куліш до святкового столу громаді презентував і народний депутат від нашого виборчого округу О.В.Дехтярчук, який також побував минулої неділі у Башарівці.

Під епіцентр розваг, веселощів та масових гулянь завбачливо підготували сільський стадіон, адже саме тут  можна було з комфортом розмістити і численних глядачів, і артистів, гостинну під відкритим небом, і приїжджі атракціони для дітей. Майданчику, відведеному для виступів, надали доволі таки цікавого, автентичного оформлення. Стараннями башарівчан було облаштовано чимало локацій у народному стилі, які впродовж свята активно використовувались для родинних фотосесій. Вели  концертну програму заслужений працівник культури А.Комар та директор міського Будинку культури С.Пізюр. Одними з перших дуже видовищно та колоритно відобразили давні народні звичаї та обряди, пов’язані із Масляною, творчі колективи міського будинку культури. Глядачам нагадали, як жіноцтво ще з понеділка починало збиратися у гурти,  справляючи народження колодки. Присутнім продемонстрували обряд зав’язування колодки парубкові, за що годилось віддячувати гарною хусткою або намистом. Цікавим та багатим на тематичні дійства був кожен наступний день у тижні перед Великим Постом. Зокрема, у середу, тещі мали вгощати млинцями своїх зятів. Наскільки щедро вдалось провести  Масляну, настільки багатими статками і врожаєм мав віддячити сільськогосподарський рік.

Масляна віщує весну, хоч надворі ще зима, прозвучало у піснях та обрядових сюжетах, що їх дуже талановито відтворили та виконали працівники культури усієї об’єднаної громади. Свої найкращі творчі вітання вони дарували усім запрошеним, а також почесним гостям, серед яких побували і міський голова М.А.Карапетян, в.о. старост центральних сільських садиб громади, секретар ради І.С.Герасимчук, керуючий справами міськвиконкому С.В.Гуща.  У ніжних барвах пісенного розмаю злетіла не одна година. Дзвінкими акордами закликали весну-красну учасники народного аматорського ансамблю «Забава» (керівник Я.Жолнович), ансамблю сучасної пісні «Лелія» (керівник І.Тайструк), аматори сцени сіл Підзамчого (керівник Н.Додь), Гаїв-Лев”ятинських (кер.І.Бурмай), Дружби (кер.С.Досмамедова), Башарівки (кер.М.Воронко). Побували на башарівській забаві і запрошені колективи. Зокрема, гостем святкового концерту став співочий батальйон «Веселі молодиці» із сусідньої, Козинської громади.

Людей зійшлося - сила-силенна! І доки одні частувались та аплодували артистам-аматорам, інші обирали активний відпочинок та демонстрували спортивний гарт та міць м’язів у конкурсах та естафетах. За підсумками змагань під назвою «Башарівські ігри», які було організувано та проведено тренерським й викладацьким складом Радивилівської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, визначили та нагородили кращих спритників, силачів та бігунів. От, зокрема, беззаперечними лідерами у командних перегонах стали учасники з Башарівки. Радощам юнаків не було меж, коли, в якості призу головний суддя змагань Д.Дмитрук вручив капітану по-справжньому козацький приз – пакунок пива.  А найправнішою парою у змаганні з перетягування ваги стали гості з сусіднього Підзамчого.  Справжній же богатирський рекорд із присіданням з колодою встановив Володимир Шеремета, продемонструвавши вражаючий результат:  34 присідання за 40 секунд. Усі переможці спортивних зимових баталій під щирі оплески рідних, близьких та друзів отримали пам’ятні подарунки. 

Свято Масляної у Башарівці завершилось вже традиційним спаленням опудала Зими. Попереду – весна, а з нею нові зустрічі й свята, сподівання, надії, задуми.

…Аж доки не стихли фінальні акорди свята, свою срібну пісню злагоджено виспівували і дзвіночки на кінних упряжках. Доки не зійшов останній зимовий сніг, діти залюбки мчали наввипередки з вітром по білому полю, якому вже невдовзі – зеленіти і родити врожаї.

Наталка Янчин



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних