Пошук

У Немирівці влаштували купальські гуляння

Дата: 09.07.2018 11:43
Кількість переглядів: 819

Фото без описуУже другий рік поспіль Радивилівська об’єднана громада запрошує жителів та гостей на одне із найколоритніших та найпопулярніших літніх свят – Івана Купала.
Щоправда, заплановані на вечір п’ятниці тематичні заходи, в екстреному порядку, були перенесені на неділю, 8 липня. Такі корективи були здійснені у зв’язку із трагічним випадком на Ріненському полігоні, де під час бригадних тактичних навчань загинули троє військових та ще дев’ятеро зазнали поранень. Голова облдержадміністрації Олексій Муляренко підписав відповідне розпорядження про оголошення 6 липня в області дня жалоби за загиблими військовими. 

Проте, довгоочікуване свято, в яке було вкладено не один тиждень ретельних приготувань, в тому числі і чимало творчої праці, таки відбулося. Недільна днина подарувала прекрасне літнє тло, на якому свої колоритні сюжети малювало Купало. На мальовничому березі немирівської водойми наче розмахнув свої зелені завіси імпровізований театр, де зібралися молоді й талановиті, співочі й хореографічні колективи - аматори сцени нашої об'єднаної громади, а також численний люд, родини з дітьми - так коловорот життя впевнено продовжує свої споконвічні оберти…

Свято тепла, свято молодості та кохання – а саме так ще можна сказати про свято Івана Купала, – відвідали не тільки немирівчани та мешканці сусідніх сіл, приєдналися й чимало жителів міста. Піснями й танцями закликали гарний настрій на зелену галявину творчі колективи сіл Підзамчого, Немирівки, Дружби, Перенятина, Гаїв-Лев’ятинських, а також прекрасні виконавиці Радивилівського міського будинку культури.  Дівчата всі, як одна, були одягнені у вишите вбрання та неодмінно – з віночками на косах, що додавало святу відповідної автентики. Юнки прикрашали вербове гільце – Марену, та водили хороводи, у піснях й танцях наче вели діалог з долею, запитуючи про своє кохання  – все це було об`єднано в чудовому театралізованому дійстві. Апогеєм свята стало пускання дівчатами вінків на воду. Про те, що власноруч сплетений віночок - символ купальського дня, знають у радивилівській громаді всі. А от про те, що квіти до нього добирають з урахуванням народної квіткової символіки, адже його українські жінки завжди вважали своєрідним оберегом - не кожен. Заготовляли на такий віночок багато різних квітів, зокрема, ромашку, ружу, деревій, любисток, безсмертник, незабудку, калину.  Особливе місце у купальському вінку належить барвінку, його вважали символом життя і безсмертя, основу ж квіткового кола становили ромашка, як символ ніжності, доброти, юності, і вусики хмелю, що означає гнучкість і розум. Про такі от тонкощі оповідали учасникам майстер-класу "Заплету віночок на щастя, на долю" кращі умілиці нашої громади, які навчали дівчат власноруч творити квіткове диво. За гарною традицією, наприкінці купальського свята ведучі підбивали своєрідні підсумки, і разом із глядачами обирали власницю найкращого та найефектнішого віночка. Річковий берег, крім того, став територією для багатьох інших майстер-класів під відкритим небом: «Підкова на щастя», «Коса-дівоча краса». Зважаючи на те, що Немирівське старостинство зусібіч обрамлене лісовою місцевістю, а тамтешні ліси – справжні ягідні скарбниці, гостей частували усім, чим багаті і раді: духмяними чаями із трав, молодильними настоянками, смачною домашньою випічкою із свіжим медом та ягідним асорті.

Гарячих емоцій, видовищності та адреналіну купальським гулянням додали змагання чоловіків із «сталевими» м’язами. Замість довгих дебатів, у якім же старостинстві Радивилівської ОТГ богатирі - найдужчі - усі переконливі крапки над "і" розставили спортивні баталії. Організаторами свята було передбачено чималий перелік силових конкурсів: це й ігри в дартс, командне перетягування линви, піднімання гирі та метання довбні. Кращим силачам організатори передбачили гідні подарунки. Спортивні хлопці - гордість громади! Її імідж та сила. Ті, хто поки що наїдаються вдосталь каші, аби, підрісши, мати снагу вправно метати довбні, мали шанс проявити себе в дещо інших конкурсах: спрямованих на кмітливість, швидкість та уміння працювати командою. Тут гарний настрій забезпечили присутнім місцеві діточки. Найбільше сподобалось малечі те, що з конкурсного майданчика ніхто з порожніми руками до батьків не повертався. За народним повір’ям, у Іванів день водна стихія може «дружити» з вогнем, а їх союз вважається природною силою. Саме тому, як традиційне завершення купальського свята, на березі річки в Немирівці було розпалено вогнище, яке зібрало усіх учасників та гостей свята навколо себе, зігріваючи теплом.

Наталка Янчин



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних