Сім десятиліть шукала могилу батька

Дата: 10.05.2018 14:35
Кількість переглядів: 1120

Фото без описуФото без описуПокалічена війною доля – це, зокрема, і про життя 78-річної Олександри Федорівни Ковальчук, що нині проживає на Житомирщині. Тоді, у  квітні 1942-го, їй не виповнилося й трьох років, коли додому принесли сумну звістку про загибель батька. Тож, скільки живе на світі, його не пам’ятає. Хіба що з розповідей матері, яка у день, коли отримала чорну звістку про те, що залишається на цьому світі сама і має підняти на ноги чотирнадцятеро (!) діточок, жінка народила  вп’ятнадцяте. Свого наймолодшого сина визволитель Радивилова  Федір Сергійович Подкаура так ніколи і не побачив.

У середу, 9 травня, Олександра Федорівна вперше ступила на радивилівську землю - за мирне майбуття якої без фашистської чуми відстоював її батько, і яка нині береже вічний його сон. Прибула сюди разом із родиною – доньками, племінниками, бо рік тому, нарешті, отримали позитивні і такі довгождані  відомості  про місце спочинку солдата Подкаури. Такий факт підтвердили у Радивилівській міській раді.

  • Усі ці роки ми шукали місце захоронення батька по всьому світу, у Книзі пам’яті загиблих, - плачучи, розповідає Олександра Федорівна. – Тепер хоч матимемо куди приїжджати, та помолитися за упокій його душі. Попередньо телефонували у Башарівку – саме там, як дізналися, під час переміщення фронту і був убитий мій батько. Тяжку звістку мама отримала у квітні 1942-го, в той же день народився мій наймолодший, п’ятнадцятий братик. Восьмий син у родині. Як думаєте, як то було у такий непростий, воєнний час жінці наодинці справитися з такою кількістю діточок?

 З усього чималого сімейства війну пережили десятеро дітей Федора Подкаури. Нині земні стежки топчуть уже лиш двоє – Олександра Федорівна і наймолодший брат.  Родина приємно вражена рівнем організації пам’ятних заходів з нагоди Дня Перемоги у нашому місті: кажуть, світлу пам'ять убієнних визволителів тут вшановують щиро і гідно.

Ця одна, але далеко не єдина історія – найбільш промовистий доказ того, як важливо доглядати військові цвинтарі і берегти таблички й надписи на місцях, де сплять заколихані війною солдати. Уже давно затихли воєнні канонади, окопи заросли травою, минуло більш, як сім десятиліть. А осиротілі родини й досі шукають безвісти зниклих солдат…

Наталка Янчин

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних