Весна. Травень. Місяць пам’яті про Велику Перемогу- найвеличніше історичне свято, в якому смуток втрат перекривається безмірною радістю, тріумфом свободи й миру. З традиційними почестями у День перемоги над нацизмом в Другій світовій війні радивилівська громада склала шану сивочолим ветеранам, дітям війни. А також усі разом молилися за світлу пам'ять тих, хто ціною власного майбутнього заплатив за наше право вільно жити… Тих, чиї імена ми знаємо. І чиїх імен не віднайдено й досі, наголосив благочинний Радивилівського благочиння церков УПЦ о.В’ячеслав (Демчук) під час поминальної панахиди. У місті відбулася традиційна маніфестація та жалобний мітинг на Меморіалі Слави – місці, де вічним сном сплять загиблі солдати. Поминальне богослужіння на військовому кладовищі відслужили священики міського храму Святого Олександра Невського. Після хвилини мовчання на знак скорботи за загиблими захисниками, слова привітання громаді висловив і міський голова М.А.Карапетян:

  • Страшну ціну заплатив український народ за перемогу -  це мільйони загиблих і покалічених доль, рани, які не загоюються і досі. Як це не сумно, але  зовсім мало залишилося серед нас учасників війни: у всій об’єднаній громаді їх лише двоє. Це – жителі міста Іван Йосипович Дурда та Олексій Іванович Казмірчук. Усі разом щиро вболіваємо за те, щоб  свідки тих подій якомога довше залишалися серед нас. Без їхньої історії не було б нашого сьогодення. Продовжуймо наш святий обов’язок, щоб наповнити їхні життя нашою увагою й турботою, - наголосив він.

Уже ближче до вечора дев’ятитравневі заходи продовжилися у міському парку: там, посеред буяння весняного розмаю, було облаштовано відкриту сцену. Сценічний майданчик оформлений у вигляді фронтового бліндажу. Перед початком концертної програми, вже традиційно, учасники зразкового дитячого духового оркестру Будинку школяра (кер.Л.В.Тимощук) організували публіці музичний променад. Звучали попурі улюблених мелодій, в тому числі – і мотиви воєнних років. Смачно парувала солдатська каша, презентована з нагоди свята міським головою. Художні колективи Будинку культури -  а це дитячий вокальний ансамбль «Веселі нотки», народний аматорський ансамбль сучасної пісні «Лелія», хореографічні ансамблі «Соул-Арт», «Нюанс», «Калейдоскоп», вокалісти міського будинку культури Л.Федорчук, О.Кощук, М.Петровська, Я.Жолнович, А.Сірко, родинний дует Уляни та Тимофія Собчуків подарували містянам напрочуд чуттєвий і видовищний концерт пам’яті, від якого свято мужності й перемоги окропили сльози співчуття за мільйонами земляків, які не повернулись із  фронтів Другої світової. Щоб підростаюче покоління – а в парку зібралось таки чимало молоді – могло зрозуміти, чим жили фронтовики в той час, що переживали, як вижили і як любили, митці сцени зачитували їхні листи, нашвидкуруч написані рідним у польових умовах. Нині  таких, просочених болем, спрагою до життя і благанням про мир, у музейних архівах зберігається понад 8 тисяч. Урочисті мітинги та покладання квітів до обелісків Слави пройшли також у всіх старостинствах об’єднаної громади.