Пообідньої пори в четвер, 8 лютого, у Радивилівському  історичному музеї зібрались всі небайдужі до креативності, таланту, мистецтва. Тут відбулась святкова презентація виставки робіт талановитої  художниці і майстрині прикладного мистецтва, викладачки  Рівненського державного гуманітарного університету Ірини Локшук та її студентів.  Основні питання зустрічі зосередились довкола теми народження рукотворних килимів. Рівненська гостя радо поділилась секретами про те, як її ідеї «одягаються» в нитки та колір, щоб потім стати витвором мистецтва…

 

Усі, кому небайдужі креатив та мистецтво, зібрались в музейній світлиці, щоб познайомитися з творчістю талановитої умілиці. В одному колі можна було помітити і поціновувачів художнього напрямку з числа місцевих жителів, побували тут і викладачі дитячої школи мистецтв, і умілиці громадської  організації «Центр дослідження і відродження Волині». У відкритті персональної виставки художниці та рукодільниці Ірини Локшук та її студентів взяла участь також іменита майстриня пензля, рівненська художниця-авангардиста Людмила Дахова.

 

Із спогадів головної героїні стало відомо, що свою «Божу іскру» їй вдалось розпізнати ще в ранньому дитинстві. Талант до малювання вона продовжувала розвивати - спершу у творчій студії, потім художній школі м.Рівного, далі було Косівське училище декоративного та прикладного мистецтва, а тоді – Рівненський державний гуманітарний університет. По його закінченні талановита випускниця повернулась на рідну кафедру тепер уже в якості викладачки. Там і знайшла своє покликання, і ось вже півтора десятиріччя  навчає свої студентів відображати красу та різнобарв’я української землі у гобеленах та картинах.

  • Я дуже люблю Україну, - перше, з чого розпочинає діалог з радивилівським глядачем рівненська майстриня. – А, оскільки проживаю на Рівненщині, а це мальовничий край Волині та Полісся, тому й відтворюю все, що поряд з нами, що милує погляд і хвилює душу, у своїх роботах. Цього ракурсу Ірина Миколаївна намагається дотримуватися, організовуючи навчальний процес з митцями-початківцями.
  • Адже, хто буде оповідати про красу цього краю у своїй творчості, як не ми, його жителі? – ставить риторичне запитання гостя. 

 

У виставкових залах музею представлено більше десятка гобеленів на абстрактну та природничу тематику. На запитання, скільки часу забирає виконання одного такого килима, Ірина Миколаївна відповіла, що процес, насправді, дуже кропіткий, і не терпить поспіху. Студенти тчуть їх на верстатах, починаючи з нуля. Спершу натягують на раму основу. А тоді прокладають кожну ниточку, виконуючи задуманий орнамент. Але братися ткати гобелен – це уже, так би мовити, вершина студентської майстерності, яка виражається, переважно, уже в дипломних роботах випускників. Спочатку має попрацювати уява. Уже коли народилась композиція, підібрано кольори, можна сідати за верстат. В середньому, робота над одним килимом триває не один місяць. Зважаючи на те, що уся рукотворна краса виконана із натуральних матеріалів, догляду теж вимагає особливого. Освоювати ж ткацькі навики молодь починає з куди простіших речей: серветок, наприклад, відзначила викладачка.

Про специфіку народження одного гобелена радивилівській аудиторії розповіла, зокрема, М.Байцер, випускниця РДГУ, в минулому - студентка пані Ірини, яка теж взяла участь у відкритті виставки.  Вихованці Радивилівської дитячої школи мистецтв Б.Бабак та І.Струкало дуже вдало урізноманітнили імпрезу яскравими , творчими номерами.

Серед широкої експозиції тканих виробів помітне місце у виставці займає ще й живопис. Писати картини аквареллю –ще один із улюблених напрямків Ірини Локшук, і,  як сама зізнається, дуже близький душі.

  • А з технічної точки зору, ця техніка подобається ще й тому, що дає змогу швидко побачити результат, - поділилась мисткиня.

 У музеї представлені роботи художниці різних років. В такий спосіб Ірина Миколаївна  виводить своєрідний підсумок з 15-річної педагогічної діяльності та власного сорокарічного ювілею, який відзначила днями. Вона - одна з тих небагатьох жінок, хто сміливо й з гордістю називають свій вік. Потрібно сказати, що виставка картин Ірини Локшук та її студентів у Радивилівському історичному музеї діятиме до кінця лютого.

Наталка Янчин