У різдвяні звичаї містян все активніше повертається призабутий в сучасності звичай - напередодні Старого Нового року, що називається Щедрим, - водити від хати до хати Маланку – перевдягненого у дівочий стрій парубка.

Дата: 16.01.2018 11:57
Кількість переглядів: 897

Фото без описуАктивні приготування до цього святкового вечора тривали, зокрема, і в Радивилівському історичному музеї. А вже у суботу, 13 січня, жителям та гостям міста тут влаштували тематичну етно-вечірку: цікаве, з розмахом, обрядове дійство під назвою «Ой, господарю, господарочку, пусти в хату Маланочку». Головними учасниками цієї яскравої різдвяної забави стали творчі учасники й учасниці міських хореографічних колективів «Калейдоскоп» та «Подих Сходу» (керівник Яна Гуска). Меланкували разом із творчою молоддю також і представники місцевих ЗМІ, а також начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Радивилівської міської ради І.М.Ковалевська, її заступник І.А.Киричук.

Передмовою про історичне значення одного із найбільш улюблених українцями обрядів водіння Маланки (а в деяких регіонах його ще називають «водіння Кози») розпочала фольклорне дійство директорка музею О.Шикало. Тим часом, з жартами та веселощами, на імпровізовану сцену поспішала ватага щедрівників: з доволі-таки оригінальними костюмами, «перебраними» як у традиційних для цього зимового календарно-обрядового сюжету героїв, так і сучасних персонажів. У обставленій під старовину світлиці музею розгорнулась захоплююча шоу-програма, насичена танцями, співами, колядою та різдвяними забавами. Ще жвавіше запалала святкова іскорка, коли до гурту приєдналась збиточна Маланка. Радивилівські актори-аматори доволі таки майстерно відтворили одну із найколоритніших народних традицій, а також порадували присутніх сучасними засівалками, доладно бажаючи у новому році «…прибутків у долярах, а відпочинку – на Канарах»! Адже Старий Новий Рік і свято Василя завжди були улюбленими святами українців. З ними пов’язували найкращі сподівання, завбачували добробут, родинну злагоду, щедрий урожай тощо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних