Радивилівщина читає Кобзаря

Дата: 27.02.2018 11:54
Кількість переглядів: 677

Фото без описуТрадиційний щорічний конкурс-огляд  декламаторів поезії Тараса Шевченка відбувся у нашій громаді в понеділок, 26 лютого. Учнів-учасників  та їх наставників-педагогів зібрала у творче коло концертна зала Радивилівської школи мистецтв. Кобзареве слово тут вкотре доторкалось сердець, як безсмертне нагадування: його муза – то нелегка доля самої України.

«…Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим. Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і все розквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.» Отакий був і є для нас Тарас Шевченко…

 На порозі чергової річниці від Дня його народження Радивилівщина вже традиційно вшановує  глибину творчої спадщини  видатного сина українського народу, виховуючи  у підростаючого покоління повагу до історії, культури і мистецьких традицій свого народу. У нас відбуваються тематичні заходи, найбільш очікуваним серед яких є конкурс-огляд на найкраще читання Шевченкової поезії. З кожним роком інтерес молоді до цієї мистецької події зростає все більше і більше. Учні не тільки декламують Кобзаря напам’ять, а й роблять це у відповідних костюмах старовини, під супровід  музики, добирають колоритні декорації. За такої оригінальної подачі кожен продекламований уривок немовби обпікає душу глядача, демонструє найвищу силу безсмертного таланту Тараса Шевченка, нащадками якого ми є. От і за цей рік значно зріс творчий та естетичний рівень конкурсантів-читців. Досконало підготувались до виступів і вразили своєю проникливою сценічною майстерністю  Н.Войтович, К.Левценюк, В.Гурнік,В.Нідзельська, В.Когут, Ю. Батієвська, А.Гетьман, В.Довбиш, М.Бельмас, А.Маркович, Б.Солонинко, К.Козлова, М.Пицура, М.Поліщук, С.Сербенюк, А.Бобрусь, Д.Гладун, І.Гринюк, Є.Козіброда, В.Горопаха, І.Шикало, З.Ямнюк, В.Ясковець, І.Миколайчук, Х.Філіпчук. На розсуд журі, у складі якого були заступник міського голови О.В.Пастух, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради І.М.Ковалевська, її заступник І.А.Киричук, директор міського будинку культури С.А.Пізюр, його заступник А.О.Комар, художній керівник міського будинку культури Л.С.Федорчук, конкурсанти представили по одному твору з поетичного доробку Т.Г.Шевченка, а також твори інших українських митців слова, власні вірші та художні інсценізації. Під час конкурсу-огляду на краще читання віршів Т.Г. Шевченка під назвою «Живи, Кобзарю, в пам’яті людській» прозвучали уривки його творів: «Княжна», «Катерина», «І досі сниться», «Тече вода з-під явора», «Лілея», «Ой піду я боса полем», « І мертвим, і живим, і ненародженим…»

Безперечно, усі читці-декламатори були б достойними звання переможця. Настільки відповідально та виважено підійшли і самі конкурсанти, і їх педагоги-наставники, до вибору поезій, їх сценічної подачі, емоційного наповнення. У цей день кожен проявив креативний підхід до свого виступу, виявив творче бачення сюжету, індивідуалізм. За любов до Тарасового слова, яким він пробудив у народу його національну гідність, самоусвідомлення, від імені журі усім учасникам Шевченківських висловила подяку начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту міської ради І.М.Ковалевська. Імена переможців конкурсу-огляду буде названо вже під час святкових урочистостей зі сцени міського будинку культури, зазначила вона. Тоді ж відбудеться і нагородження кращих читців-декламаторів Шевченкової поезії, а також всіх, хто гордо йдуть по життю з Кобзаревим  словом у серці.

…Цьогорічні літературні мандри Тарасовими шляхами яскраво засвідчили про те, що  навіть крізь два століття він залишається унікальною постаттю в долі України.  І не тільки тому, що його поезії притаманні пошуки шляхів визволення людини від гноблення, самовіддане служіння світлим ідеалам свободи, добра, правди, а й тому, що своїм поетичним словом він слугував народу, пристрасно пропагував необхідність піднесення національної самосвідомості та людської гідності.

Наталка Янчин



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних