Тридцять років тому, 14 грудня 1986 року, було завершено спорудження укриття над зруйнованим в результаті техногенної катастрофи блоком Чорнобильської атомної електростанції. Сотні тисяч ліквідаторів, щохвилини ризикуючи здоров’ям та життям, проводили вкрай необхідну роботу заради порятунку від смертельної дії невидимого ворога всього населення країни та цілої планети. Нині ця дата відзначається в Україні як День ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС.

Саме 14 грудня колишні ліквідатори нашого міста та району зібралися біля пам’ятного знака чорнобильцям у міському парку Т.Шевченка. Представниками міської та районної влади було покладено вінки до його підніжжя. Зі словами теплої вдячності та підтримки до побратимів звернувся голова районної громадської організації чорнобильців-ліквідаторів І.М.Степанюк. Священик міської Свято-Олександра Невського церкви о.Ярослав та церковний хор відслужили поминальну службу по чорнобильцях, які пішли з життя через смертельні хвороби, пов’язані з ліквідацією атомної катастрофи.

По тому в актовій залі Радивилівської школи мистецтв ім..Г.Жуковського  для учасників заходу було організовано концерт-реквієм. З теплими побажаннями до місцевих ліквідаторів звернулися заступник міського голови В.М.Ісюк, голова райдержадміністрації О.В.Ващук, заступник голови районної ради А.Д.Гуменюк. Вони вручили ряду ліквідаторів-чорнобильців подяки та цінні подарунки. 

Подяками міської ради та цінними подарунками учасників ліквідації аварії на ЧАЕС за виявлений героїзм, самовідданість та мужність, активну життєву позицію  та з нагоди вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було нагороджено Василя Михайловича Савчука,  Юрія Юхимовича Кузнєцова та Івана Миколайовича Воронка.

…Буквально нещодавно над зруйнованим вибухом тридцятирічної давності блоком ЧАЕС завершено спорудження сучасного укриття, яке вбезпечить людство від несподіванок ядерного впливу на сотні років. А споруджений руками ліквідаторів об’єкт «Укриття» буде поступово утилізуватися. Та залишиться назавжди у пам’яті народній самовідданий подвиг чорнобильців, мертвих і живих,  в ім’я майбутнього на землі.

 

Володимир Мартинюк