приготувала дітлахам з Гаїв-Лев’ятинських агрокорпорація «Крупець». Її коштом в центрі віддаленого села споруджено сучасний ігровий майданчик

Саме у Вербну неділю тут відбулося своєрідне «свято села».  Привід більш ніж вагомий -  відкриття облаштованого неподалік від клубу сучасного дитячого ігрового майданчика, який обійшовся агрокорпорації, разом із проведенням освітлення вулиць і облаштуванням футбольного поля, більш як у 130 тисяч гривень .

Розпочалося торжество з Богослужіння за участю церковного хору, яке провів настоятель місцевої Свято-Миколаївської церкви о. Володимир. Віршоване вітання меценатам, учасникам спорудження ігрового майданчика,  односельцям та гостям підготували місцеві дітлахи, які піднесли запрошеному  на урочистості директору найпотужнішого агропідприємства району, меценату Володимиру Варфалюку святковий коровай.

У своєму виступі Володимир Олександрович зазначив, що Гаї-Лев’ятинські ­  для нього - село особливе. Адже колись поблизу нього існував хутір Бардецки. А на тому хуторі жив його дід, Олександр Григорович Варфалюк. (Як зазначено у випущеній у 2015 році книзі «Володимир Варфалюк: З людьми і для людей»: «…Марія і Олександр, батьки Володимира Варфалюка, побралися в 1939 році, мешкали біля села Немирівки, хутір Бардецки, там Варфалюки, батьки Олександра, мали 25 гектарів землі, пасіки 100 пнів, достатньо різноманітного сільськогосподарського реманенту…Але сімейне благополуччя виявилося нетривким…Дід Володимира загинув у 1944 році, а бабуся Домнікія опинилася на спецпоселенні в Сибіру…»).

Отож Володимир Олександрович наголосив у виступі, що захотів підставити плече, щоб бачити це село процвітаючим, таким, в якому весело живеться малечі, а, значить, є перспектива. Навіть пожартував, що коли дітей в селі побільшає, готовий вкласти кошти у спорудження ще одного такого ігрового майданчика.

Розташоване це село, в якому нині проживає 320 жителів, неподалік від межі Рівненщини з Львівщиною. Більшість земель сільськогосподарського призначення тут орендує агрокорпорація «Крупець»: понад 600 гектарів на території колишньої Немирівської сільради, з них 300 – біля Гаїв-Лев’ятинських. Цим теж пояснюється інтерес генерального директора агрокорпорації Володимира Варфалюка до розвитку цього не так уже й віддаленого, але позбавленого нормального транспортного сполучення з районним центром та іншими селами, населеного пункту.

Досить сказати, що завдяки агрокорпорації нині завершується обладнання освітлення його вулиць, як, до речі, і в сусідній Немирівці. А неподалік тваринницького комплексу, на виїзді з села, облаштовано сучасне футбольне поле, на якому зараз піднімається зелений газон висіяної трави. Тож місцеві любителі цього виду спорту сповнені надії вже наступного року, при підтримці орендарів, брати участь у районних турнірах та кубкових змаганнях. Також коштом та зусиллями агрокорпорації «Крупець» поблизу села окультурено 20 гектарів існуючого пасовища для великої рогатої худоби жителів села і додатково засіяно під пасовище ще 15 гектарів. А в цьому – гарантія трудової зайнятості значної частини місцевого населення.

Володимир Олександрович  у своєму виступі поінформував присутніх, що нині агрокорпорація загалом орендує понад 7 тисяч гектарів земель. А за кількістю поголів’я курей-несучок АК «Крупець» займає четверте місце в Україні серед підприємств спорідненого профілю. Нині курячі яйця з Крупця продають навіть на африканський континент, у країни Близького Сходу. Триває активний пошук виходів на європейський та інші світові ринки. Агрокорпорація «Крупець» – багатогалузева фірма. Є тут потужний комбікормовий завод, лінія з переробки сої на олію та жми. Цього року планують збудувати завод з випуску соняшникової олії. А це відкриє змогу нарощувати виробництво, ще більші кошти вкладати і в благодійні проекти.

На сільському святі виступили також заступник голови Радивилівського міськвиконкому Віктор Ісюк, який подарував дітлахам спортивні м’ячі. Тепер це село входить до Радивилівської об’єднаної територіальної громади, тож турбота про подальший розвиток його інфраструктури та благоустрій стане спільною. Вітала присутніх з відкриттям дитячого ігрового майданчика і депутат Радивилівської міської ради, жителька села Сніжана Горобець, яка активно сприяла його спорудженню та доклала чимала особистої праці.

А завершення свята, думається, стало особливо пам’ятним місцевій дітворі:  зусиллями благодійників для неї було закуплено морозиво та солодощі. Що вже казати про самі різноманітні гойдалки, гірки, каруселі, облаштовані на майданчику – їх діти почали з радісними вигуками та гарячими емоціями «освоювати» ще задовго до початку офіційної частини торжества.

Як і водиться, такий імпровізований «схід села» став чудовою нагодою для обговорення інших найбільш болючих проблем не лише цього, а й сусідніх населених пунктів. Зокрема, йшлося про те, що слід налагодити підвезення дітей дошкільного і шкільного віку до відповідних навчально-виховних закладів у Немирівці, адже поки що близько півсотні учнів із Гаїв-Лев’ятинських навчаються у загальноосвітній школі сусіднього села Гаї-Дітковецькі Бродівського району Львівської області.

…Досі в селі зберігся переказ, що колись, «за Польщі», місцева молодь ходила на хутір Бардецки на вечорниці, адже там для них була споруджена велика гойдалка. Отож неспроста після освячення дитячого майданчика в Гаях-Лев’ятинських жінки старшого віку звернулися до Володимира Варфалюка з пропозицією: а чому б не зробити в селі ще й гойдалку для дорослих, як ото було колись у давнину. Він же, теж пам’ятаючи сімейний переказ, з усмішкою погодився: гойдалка буде.

І в цьому нема ані найменшого сумніву. Адже більшість населення нашого району добре знає: Володимир Олександрович слів на вітер не кидає.  Пообіцяв – зробить. А щедрою платою за всі його добрі діла – щира людська вдячність. Дитяча ж вдячність – сама безцінна!