Минулої п’ятниці, біля ставу в с.Немирівка, розсипало зорі найбагатше на обряди літнє свято води, вогню, молодості та кохання. Просто на березі розгорнулося колоритне, театралізоване дійство, сповнене купальських пісень, танків, жартівливих інсценівок у виконанні творчо обдарованих юнаків та дівчат Радивилівської об’єднаної громади.

Своєрідним «аперитивом» до свята стала пішохідна екологічна екскурсія під назвою «Немирівською стежкою блукала на Івана, на Купала», яка знайомила гостей та запрошених із різноманітністю місцевої флори та фауни. 

Присмачені веселощами, свистом вболівальників, пронизаний жагою до перемоги, о 18.00 годині тут стартував сільський вуличний квест «Старостинські перегони», який проводили викладачі гуртків комплексної дитячо-юнацької спортивної школи м.Радивилова. 

Традиційно для цього дня, дівчата прикрасили квітами обрядове деревце - Марену, подарувавши їй намисто дзвінких хороводів. Адже ж на Купала кожна з них стає трішки чарівницею, намагаючись якнайшвидше бути в парі із своїм судженим. Під час свята діяли велелюдні майстер-класи із плетіння купальських віночків (тонкощам поєднання літнього зілля у квітучу оздобу для дівчат навчали спеціалісти міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді), завдячуючи старанням працівників Радивилівського історичного музею, на зеленому березі було облаштовано етнофотозону, яка до останнього акорду свята гуртувала довкола старовини бажаючих зробити фото на згадку про такого розмаху мистецьку подію. Парувала юшка з риби - безкоштовне частування гостям купальського вечора організувала приватний підприємець Л.Римарчук, діяла оригінальна чайна під відкритим небом, де в ароматному асортименті вишикувалися цілющі й молодильні напої із духмяних трав.

Завершилися святкові веселощі хвилюючим пусканням на воду віночків дівчатами та іскристим купальським вогнищем. Здавна існує повір'я: хлопці й дівчата, беручись за руки, мали перестрибувати через таке багаття, що, за віруваннями наших предків, не тільки очищувало, наділяло здоров'ям і силою, а й слугувало своєрідною підказкою. Зважаючи на те, що вже в наші дні давня купальська традиція часто призводить до нещасних випадків із травматичними опіками, з міркувань безпеки, місцеві закохані, замість стрибати через височезне полум'я, робили на його фоні ефектні селфі.

Наталка Янчин