На території громади

Дата: 22.06.2017 10:12
Кількість переглядів: 768

Фото без опису

В Дружбі розгорнули провінцію Афганістану

Минулих вихідних поблизу с. Новоукраїнське Радивилівської об’єднаної громади відбулась страйкбольна тематична реконструкція за мотивом історичних військових подій в Афганістані 1979-89рр.
Організатором заходу виступила Радивилівська команда Ш.Т.У.Г. під командуванням Руслана Бормового.

Відтворенням проекту «Війна в Афганістані: 1979-1989 рр.» місцеві страйкболісти  займаються, починаючи з 2011 року. Події розгортаються щорічно поблизу с.Дружба, оскільки ландшафт місцевості – залісене плоскогір’я, максимально наближений до природних систем Афганістану. Це дозволяє гравцям більш реалістично відтворювати поставлені перед ними завдання та місії.

Масштабна гра-реконструкція за всі ці роки навіть набула всеукраїнського формату, адже в числі учасників – одесити, кияни, львів’яни, тернополяни, і це ще далеко не повна географія усіх охочих, які з’їхалися минулої суботи на Радивилівщину, аби продемонструвати характер та військову тактику, нехай навіть заздалегідь узгоджені сценарієм. Страйкбол - це ще й постійна стрілянина з пневматичних копій, максимально наближених до реальної бойової зброї,  і тому становить небезпеку для глядацької аудиторії. Саме тому захід не передбачає присутності сторонніх на місцях, де відбувається реконструкція військових операцій, а усі учасники захищені спеціальними протестованими окулярами. За реальний час у важких умовах гравці повинні не тільки вижити, а й успішно виконати низку завдань. Окрема тема – це одяг та спорядження: кожен повинен максимально точно відповідати історичним аналогам напрямку, який реконструює команда. Зважаючи на те, що темою червневої зустрічі страйкболістів на Радивилівщині став Афганістан, цих вихідних неподалік Дружби  можна було побачити, як виглядали воїни-інтернаціоналісти,  ті ж, хто виконували ролі корінного населення та моджахедів, були споряджені у довгі пірухани (сорочки), шальвари (штани) та чалму або пуштунку (головний убір).

…Гравці самі забезпечують себе костюмами, один комплект обходиться гравцю в межах 4-5 тисяч гривень, одначе не все магазинне годиться до використання у таких реконструкціях. Лише  речі старовини…Про ці «закулісні» особливості страйкболу кореспонденту розповів лідер команди «Ш.Т.У.Г.» Руслан Бормовий. Цей вид хобі не тільки допомагає зняти повсякденну напругу, отримати емоційну розрядку, а й сприяє віськово-патріотичному вихованню молоді (адже десятки тисяч українців брали участь у тій війні). Відтворюючи тематику  Афганістану, в такий спосіб страйкбольна спільнота віддає данину пам’яті земляків-воїнів, які загинули у цій далекій та чужій країні, виконуючи там свій інтернаціональний обов’язок. До слова, у відтворенні цих історичних подій компетентним та надійним помічником страйкболістів з різних регіонів виступає Волинська обласна, та Володимир-Волинська спілки воїнів-афганців, ветерани, за чиїми плечима – Афганістан -  охоче надають консультації, допомагають логічно вибудовувати ланцюжок відповідальних місій та завдань, розповідають про тонкощі соціально-побутового устрою місцевого населення. А також надають в користування тогочасні військові предмети . Що теж дуже важливо для побудови декорацій для кожного наступного кадру, що відбувається в режимі реального часу.  

За підтримку в організації та проведенні тематичного міроприємства-реконструкції на території Радивилівської об’єднаної громади, міському голові М.Карапетяну представником Волинської спілки воїнів-афганців Ігорем Кудріним було вручено подяку.  А страйкбольний сезон на цьому не завершено: вже у серпні сюди знову з’їдуться шукачі адреналіну з усієї країни, щоб відтворити події в сучасному Афганістані формату ISAF. І це буде не менш видовищно, пообіцяв лідер радивилівських страйкболістів. Фогтозвіт за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/0B1W-qOQKIsjOZWsxdTVCRjJQbFk

Наталка Янчин  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних