Пошук

«Живи, Кобзарю, в пам’яті людській»

Дата: 01.03.2017 09:24
Кількість переглядів: 1433

Фото без описуВ рамках відзначення 203-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка, видатного сина українського народу, учнівська юнь Радивилівської об’єднаної  громади долучилась до традиційного конкурсу читців-декламаторів його поетичної спадщини. Творчий огляд, присвячений пам’яті Кобзаря, проходив цього вівторка у актовій залі Радивилівської школи мистецтв.

Знову на Радивилівщині полум’яно запалав вогонь Шевченкового слова! Участь в конкурсі, який запалює нові дитячі таланти та спонукає більш осмислено пізнавати глибокий і багатогранний літературний спадок Великого Кобзаря, взяли понад два десятки учнів шкіл об’єднаної громади, а також вихованці гуртків, які діють при сільських клубних установах.   Кожен з читців готувався декламувати одразу кілька поезій: з творчої спадщини Т.Шевченка, вірш українського автора, присвячений Кобзареві, а також твір на довільну тему. Неабияк емоційно, проникливо, вкладаючи душу, юні декламатори читали напам’ять улюблене з Шевченкового «Кобзаря» . А, добираючи твір на довільну тему, керувались не тільки літературними смаками, а й цілком осмисленими внутрішніми пріоритетами. Тож на заході, крім Шевченкових, прозвучало багато патріотичних віршів, творів, присвячених пам’яті Героям Небесної Сотні та пам’яті героїв, полеглих у зоні проведення АТО. Дещо неординарною у цьому плані була учениця Немирівської школи В.Бурделяк - єдина з усіх читців, хто представив на розсуд присутніх власний вірш під назвою «Кобзареві».

Про те, що Тарасове слово – невмируще й зрозуміле навіть по сплину більш як двох століть, відколи завершилося його земне життя, засвідчував кожен наступний вихід читця на сцену.  Заново вслухаючись у знайомі рядки з «Кобзаря», шукаючи у них відповіді на запитання сучасної людини, глядач був щирим у прояві своїх емоцій: часто, навіть не приховуючи сліз. Дивовижно, як навіть наймолодші учні зуміли передати серйозність дум Шевченка, а особливо творчі конкурсанти огортали відповідним настроєм Кобзареве слово за допомогою ліричної музики чи акапельного співу.  Тож компетентному журі у складі заступника міського голови з гуманітарних питань О.Пастуха, керівника гуртків Будинку школяра В.Почтарук, художнього керівника будинку культури А.Комар та керівника організаційно-методичного центру міського будинку культури Г.Мирончук було дуже складно визначити склад переможців: настільки  відповідально до культурно-мистецького заходу підготувався кожен з учасників. Адже Тарас Шевченко  - не просто геніальний поет, він – голос душі українського народу…

Перед тим, як оголосити імена кращих читців-декламаторів Шевченкової поезії, з вдячним словом до всіх конкурсантів та їх творчих наставників звернулася начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту міської ради об’єднаної громади І.Ковалевська:

-         Сподіваюся, ті, хто сьогодні будуть удостоєні найвищих призових місць, зможуть гідно представити нашу об’єднану громаду на обласному етапі конкурсу читців Шевченкової поезії, а тоді – і на всеукраїнському, - щиро побажала Ірина Миколаївна майбутнім переможцям.

Отже, за підсумками огляду-конкурсу журі розділило переможців за двома віковими категоріями. Серед учасників старшого віку  І місце здобув І.Петровський, учень Радивилівського НВК «школа№1-гімназія», ІІ почесне місце розділили читець з Немирівського клубу Г.Білик та вихованець Радивилівського будинку школяра В.Гурнік, ІІІ місце – К.Королюк (Башарівська ЗОШ); К.Левценюк (Радивилівський НВК «школа№1-гімназія»), В.Ясковець (Радивилівський НВК «школа№2-ліцей»).  Беззаперечні симпатії журі з числа молодших читців-декламаторів, а відтак – призове І місце – здобула А.Музика (клуб Гаї-Лев’ятинські), ІІ місце посіли І.Шикало (Радивилівський НВК «школа№2-ліцей»), С.Гончук (клуб с.Перенятин); ІІІ місце – Є.Козіброда (Радивилівський НВК «школа№2-ліцей»), Г.Маркович (Радивилівський НВК «школа№1-гімназія»). В номінації «Гран-прі» почесну грамоту заслужено здобув, прочитавши напам’ять найбільше творів Кобзаря, вихованець міського будинку школяра, багаторазовий учасник та переможець районних, обласних конкурсів читців-декламаторів Н.Войтович, а визнання «Мистецька надія», за підсумками творчого огляду, одержав  учень Радивилівського НВК «школа№2-ліцей» В.Ямнюк.

Наталка Янчин



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних